Asigurarile profesionale sau cum sa te feresti de incompetenta managerului
Data publicarii: 27-04-2010 | HR/CariereO zicala spune ca numai cine nu munceste nu greseste. In cazul unui manager insa, greselile se transforma in pagube pentru companie, iar concedierea nu rezolva problema. Incheierea unei polite de asigurare de raspundere civila a managerilor il poate scuti atat pe director, cat si pe actionarii companiei de la plata unor pagube.
Asigurarea de raspundere civila a Directorilor si Administratorilor (Directors & Officers Liability sau D & O) acopera pierderile financiare cauzate companiei sau tertilor de administratori si directori executivi sau in urma erorilor si omisiunilor din procesul de conducere, evident in schimbul unei prime. Spre exemplu, in cazul in care prezentarea cu intarziere a raportului anual a dus la insolventa, administratorul companiei poate scapa fara sa platesca despagubiri daca are asigurare.
"Orice nu merge bine intr-o economie, intr-o companie mai mare sau mai mica poate avea legatura cu modul in care managerul conduce afacerea. Dintre excluderile standard, cele mai importante ar fi cele legate de necinstea sau frauda comisa de manageri, excluderea actelor comise anterior inceperii acoperirii, excluderea vatamarilor corporale sau daunelor materiale cauzate tertilor. De obicei, aceste excluderi nu se pot negocia, unele din ele putand fi acoperite prin incheierea altor tipuri de asigurari. Totusi, se pot negocia clauze suplimentare care sa ofere o mai buna protectie a asiguratului", spune Eduard Simionescu, manager departament asigurari profesionale Marsh Romania.
Asigurarea se incheie in toate sectoarele economiei, insa companiile din sectoarele mai riscante sunt in general direct interesate de obtinerea unei bune asigurari. Spre exemplu, companiile listate la bursa sau cele care lanseaza un IPO (oferta publica initiala) prezinta un risc ridicat. De asemenea sunt riscante si sectoarele financiar-bancar, telecomunicatii, energetic sau constructii/ dezvoltare imobiliara.
Criza a determinat companiile sa fie cat se poate de precaute si a crescut interesul pentru astfel de asigurari. Desi in strainatate aceste polite sunt privite ca un beneficiu, in Romania sunt vazute ca o cheltuiala in plus pentru companie.
Obligatorie
"Desi s-au speriat de criza, managerii nu au dat fuga sa isi incheie asigurari. Din 2006 administratorii societatilor pe actiuni sunt obligati sa incheie asigurari de raspundere profesionala, dar nu exista niciun fel de amenda. Fiecare face ce crede. Unii o fac, altii nu", a declarat pentru "Curentul" Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).
In ceea ce priveste costurile, pentru 1 milion de euro - suma asigurata globala pentru toti managerii si pentru un risc satisfacator, prima medie variaza intre 4.000-6.000 euro pe an.
"De regula vorbim de cativa factori esentiali in functie de care variaza pretul, cum ar fi: domeniul de activitate, istoricul firmei, marimea si profitabilitatea afacerii, teritoriul acoperit (de exemplu SUA este un teritoriu cu risc ridicat de procese impotriva directorilor), daca au existat in trecut reclamatii sau procese impotriva firmei sau directorilor asigurati.
In functie de marimea sumei asigurate, un factor care influenteaza prima de asigurare il constituie costul si conditiile impuse de reasiguratori", explica Eduard Simionescu.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice