Moody's si-ar putea mentine perspectiva negativa pentru sistemul bancar romanesc in 2010
Data publicarii: 26-04-2010 | Finante-BanciAgentia de evaluare financiara Moody's si-ar putea mentine perspectiva negativa asupra sistemului bancar romanesc in acest an, din cauza conditiilor economice dificile cu care statul se confrunta in continuare, arata un raport Moody's.
Performantele sistemului bancar romanesc vor fi in continuare afectate de perspectivele macroeconomice dificile. Sistemul bancar romanesc a dat dovada pana in prezent de rezistenta la socurile economice, desi ratingurile au scazut ca urmare a diminuarii castigurilor si cresterii costurilor de creditare.
Potrivit raportului Moody's, anul 2010 va fi unul dificil pentru bancile romanesti, ducand la un nivel ridicat al provizioanelor pentru creditele neperformante si la o profitabilitate mai redusa, desi temerile legate de lichiditate si de nevoile de capital s-au atenuat.
Cu toate acestea, riscurile sistemice sunt reduse de angajamentul luat de grupurile bancare internationale cu subsidiare in Romania fata de Fondul Monetar International (FMI), de a-si sustine in continuare filialele si de a-si mentine expunerea pe piata romaneasca.
Pentru ca agentia de rating sa modifice la stabila perspectiva sistemului bancar romanesc este necesar ca economia sa inregistreze o crestere sustinuta, combinata cu o scadere a somajului. De asemenea, trebuie ca tendinta de deteriorare a calitatii creditelor sa se reduca si profitabilitatea bancilor sa se redreseze, iar castigurile sa fie mai putin afectate de costurile creditelor.
Moody's sustine ca nivelul capitalizarii bancilor romanesti ramane bun, datorita sprijinului acordat de bancile mama.
Moody's a mentinut in ultima vreme o perspectiva negativa asupra tuturor sistemelor bancare din Comunitatea Statelor Independente (CSI), tarile baltice si Europa de Est, reflectand impactul crizei financiare asupra calitatii activelor, asupra castigurilor, capitalizarii si conditiilor de finantare.
Astfel, potrivit raportului, in care analizeaza evolutia ratingurilor si a perspectivelor din 12 tari, Moody's ar putea mentine in acest an perspectiva negativa asupra sistemelor bancare din Romania, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Kazahstan si Tarile Baltice, din cauza presiunilor negative asupra fundamentelor financiare si din cauza mediului economic dificil care persista in regiune.
In unele tari au inceput sa apara semne de stabilizare. De aceea, agentia sustine ca perspectiva sistemelor bancare din Polonia, Rusia, Slovacia si Cehia ar putea fi majorata de la negativa la stabila in a doua jumatate a acestui an.
Moody's subliniaza ca orice majorare a perspectivelor va depinde de o ameliorare sustinuta a factorilor ce influenteaza creditarea, inclusiv mediul macroeconomic, calitatea activelor, generarea de venituri si conditiile din finantare.
"Avand in vedere incertitudinile legate de mediul macroeconomic, tendintele negative ale creditarii ar putea sa persiste in acest an in majoritatea sistemelor bancare din tarile europene emergente", a declarat Armen Dallakyan, analist Moody's.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman