BCE: Criza din Grecia nu se va extinde in zona euro
Data publicarii: 26-04-2010 | InternationalEwald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a negat speculatiile conform carora criza din Grecia se va raspandi si in alte state din zona euro.
'Nu exista o cauza economica pentru o discutie despre contagiune', a afirmat oficialul BCE intr-un interviu acordat la
Washington.
Temerile ca problemele din Grecia s-ar putea extinde in alte state cu datorii mari din zona euro au dus la cresterea randamentelor obligatiunilor unor state, printre care Spania si Portugalia.
'Desigur, Spania nu este Grecia', a declarat vineri presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupa intalnirea cu sefii Finantelor din G20.
Saptamana trecuta FMI a avertizat ca vor exista consecinte 'severe' in Europa daca nu se va reusi reducerea datoriei publice, dupa ce a majorat in crestere prognoza privind cresterea economiei Statelor Unite in acest dar, mentinand neschimbate estimarile pentru zona euro, la unu la suta.
Grecia nu va fi probabil ultimul stat din zona euro care are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, pentru ca Irlanda, Spania si Portugalia sunt 'izbitor de vulnerabile', a declarat intr-un interviu fostul economist sef al FMI, Kenneth Rogoff.
Randamentele obligatiunilor emise de Irlanda, Spania si Portugalia au crescut saptamana trecuta deoarece investitorii sunt ingrijorati de capacitatea acestor state de a-si reduce deficitele bugetare si de a evita soarta Greciei.
Irlanda a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din zona euro, de 14,3 la suta din PIB, in timp ce al Greciei a fost de 13,6 la suta din PIB, al Spaniei de 11,2 la suta din PIB si al Portugaliei, de 9,4 la suta din PIB.
Orice imprumut acordat Spaniei de FMI va parea mai mic decat cel acordat greciei deoarece economia spaniola este de patru ori mai mare. Desi datoria Spaniei reprezinta 53,2 la suta din PIB comparativ cu cea de 115,1 la suta din PIB a Greciei, ea se ridica totusi 560 miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de cea a Atenei. Irlanda are o datorie de 105 miliarde de euro, sau 64 la suta din PIB, iar Portugalia are o datorie de 126 miliarde de euro, echivalentul a 76,8 la suta din PIB.
'Redresarea economica va atenua problema datoriei. Va fi foarte dificil pentru Europa sa realizeze o redresare sustenabila', sustine Rogoff.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman