BCE: Criza din Grecia nu se va extinde in zona euro
Data publicarii: 26-04-2010 | InternationalEwald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a negat speculatiile conform carora criza din Grecia se va raspandi si in alte state din zona euro.
'Nu exista o cauza economica pentru o discutie despre contagiune', a afirmat oficialul BCE intr-un interviu acordat la
Washington.
Temerile ca problemele din Grecia s-ar putea extinde in alte state cu datorii mari din zona euro au dus la cresterea randamentelor obligatiunilor unor state, printre care Spania si Portugalia.
'Desigur, Spania nu este Grecia', a declarat vineri presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupa intalnirea cu sefii Finantelor din G20.
Saptamana trecuta FMI a avertizat ca vor exista consecinte 'severe' in Europa daca nu se va reusi reducerea datoriei publice, dupa ce a majorat in crestere prognoza privind cresterea economiei Statelor Unite in acest dar, mentinand neschimbate estimarile pentru zona euro, la unu la suta.
Grecia nu va fi probabil ultimul stat din zona euro care are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, pentru ca Irlanda, Spania si Portugalia sunt 'izbitor de vulnerabile', a declarat intr-un interviu fostul economist sef al FMI, Kenneth Rogoff.
Randamentele obligatiunilor emise de Irlanda, Spania si Portugalia au crescut saptamana trecuta deoarece investitorii sunt ingrijorati de capacitatea acestor state de a-si reduce deficitele bugetare si de a evita soarta Greciei.
Irlanda a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din zona euro, de 14,3 la suta din PIB, in timp ce al Greciei a fost de 13,6 la suta din PIB, al Spaniei de 11,2 la suta din PIB si al Portugaliei, de 9,4 la suta din PIB.
Orice imprumut acordat Spaniei de FMI va parea mai mic decat cel acordat greciei deoarece economia spaniola este de patru ori mai mare. Desi datoria Spaniei reprezinta 53,2 la suta din PIB comparativ cu cea de 115,1 la suta din PIB a Greciei, ea se ridica totusi 560 miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de cea a Atenei. Irlanda are o datorie de 105 miliarde de euro, sau 64 la suta din PIB, iar Portugalia are o datorie de 126 miliarde de euro, echivalentul a 76,8 la suta din PIB.
'Redresarea economica va atenua problema datoriei. Va fi foarte dificil pentru Europa sa realizeze o redresare sustenabila', sustine Rogoff.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii