Strainii cred in economia romaneasca. In tara, managerii sunt pesimisti
Data publicarii: 26-04-2010 | EconomieZEW: Suntem pe locul 2 in regiune la atractivitate pentru investitiile straine directe. Asteptarile privind evolutia economiei nationale s-au imbunatatit, arata atat un sondaj realizat de Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW), cat si indicele increderii calcultat de Comisia Europeana. Motivele acestei evolutii tin, pe de o parte, de atractivitatea economiei romanesti pentru investitiile straine directe, iar pe de alta parte, de consumul privat.
Peste jumatate dintre analistii economici chestionati de ZEW considera ca, in urmatoarele sase luni, economia romaneasca va evolua pe un trend ascendent, arata sondajul realizat in aprilie de institutul de cercetare economica. Mai mult, comparativ cu cercetarea din martie 2010, ponderea celor optimisti a urcat cu aproximativ cinci procente.
Totodata, numarul analistilor care mizeaza pe o incetinire a activitatii economice s-a redus. Daca in martie, aproape 25% dintre expertii chestionati spuneau ca perspectivele pentru urmatoarele sase luni sunt negative, in luna aprilie ponderea a scazut la numai 13%. Astfel, economia romaneasca se plaseaza pe locul 2 in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste asteptarile economice. Pentru economia Ungariei, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) este de 43,1%, in timp ce pentru Romania nivelul este de 39,2%. Iar pe pozitia a treia se afla economia Poloniei cu un sold de 36,1%.
In plus, si sondajul realizat de Comisia Europeana indica o imbunatatire a asteptarilor pentru economia romaneasca. Pentru luna martie 2010, indicatorul increderii in economie a urcat la 82,3%, cu aproape doua procente in plus fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut.
Totusi, asteptarile privind imbunatatirea conditiilor economice nu au la baza o situatie curenta foarte buna. Astfel, 60% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii economice sunt negative, in timp ce ponderea analistilor optimisti este de numai 8,9%. Din acest punct de vedere, economia romaneasca se plaseaza cel mai slab in regiune cu mai mult de 50% dintre expertii chestionati avand opinii negative.
Consumul privat, in crestere
Unul dintre motivele acestor imbunatatiri tine de atractivitatea economiei pentru investitiile straine. Aproximativ 45% dintre analistii chestionati in luna martie considera ca principala destinatie a fluxurilor de capital strain va fi Polonia. Pe locul secund, dar la distanta mare, se claseaza tara noastra cu o pondere de 18%, fiind urmata de Slovacia cu un nivel de 11%.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii