Strainii cred in economia romaneasca. In tara, managerii sunt pesimisti
Data publicarii: 26-04-2010 | EconomieZEW: Suntem pe locul 2 in regiune la atractivitate pentru investitiile straine directe. Asteptarile privind evolutia economiei nationale s-au imbunatatit, arata atat un sondaj realizat de Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW), cat si indicele increderii calcultat de Comisia Europeana. Motivele acestei evolutii tin, pe de o parte, de atractivitatea economiei romanesti pentru investitiile straine directe, iar pe de alta parte, de consumul privat.
Peste jumatate dintre analistii economici chestionati de ZEW considera ca, in urmatoarele sase luni, economia romaneasca va evolua pe un trend ascendent, arata sondajul realizat in aprilie de institutul de cercetare economica. Mai mult, comparativ cu cercetarea din martie 2010, ponderea celor optimisti a urcat cu aproximativ cinci procente.
Totodata, numarul analistilor care mizeaza pe o incetinire a activitatii economice s-a redus. Daca in martie, aproape 25% dintre expertii chestionati spuneau ca perspectivele pentru urmatoarele sase luni sunt negative, in luna aprilie ponderea a scazut la numai 13%. Astfel, economia romaneasca se plaseaza pe locul 2 in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste asteptarile economice. Pentru economia Ungariei, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) este de 43,1%, in timp ce pentru Romania nivelul este de 39,2%. Iar pe pozitia a treia se afla economia Poloniei cu un sold de 36,1%.
In plus, si sondajul realizat de Comisia Europeana indica o imbunatatire a asteptarilor pentru economia romaneasca. Pentru luna martie 2010, indicatorul increderii in economie a urcat la 82,3%, cu aproape doua procente in plus fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut.
Totusi, asteptarile privind imbunatatirea conditiilor economice nu au la baza o situatie curenta foarte buna. Astfel, 60% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii economice sunt negative, in timp ce ponderea analistilor optimisti este de numai 8,9%. Din acest punct de vedere, economia romaneasca se plaseaza cel mai slab in regiune cu mai mult de 50% dintre expertii chestionati avand opinii negative.
Consumul privat, in crestere
Unul dintre motivele acestor imbunatatiri tine de atractivitatea economiei pentru investitiile straine. Aproximativ 45% dintre analistii chestionati in luna martie considera ca principala destinatie a fluxurilor de capital strain va fi Polonia. Pe locul secund, dar la distanta mare, se claseaza tara noastra cu o pondere de 18%, fiind urmata de Slovacia cu un nivel de 11%.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice