Firmele offshore, refugiu sau optimizare?

Data publicarii: 26-04-2010 | Afaceri

Oricine, fie om de afaceri ori companie, isi poate infiinta o firma intr-un paradis fiscal. Nu costa prea mult, nu e nevoie de multe acte. Cu o suma cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de euro poti avea in maximum o luna propria ta "firma-fantoma" prin care se vor derula operatiunile curente fara a plati taxe catre statul roman. Or, acestea pot ajunge si la 60% din venituri, precum bine stim cu totii. Intr-un offshore se plateste un singur fel de taxa, impozitul pe profit, care variaza intre 0 si 10%.

Avantajele aduse de un offshore merg de la neplata taxei auto sau "lipsa" bunurilor supuse partajului in caz de divort, pana la evitarea legala a impozitelor sau securizarea activelor in cazul unor eventuale sechestre. De exemplu, potrivit specialistilor, in cazul in care o masina este inmatriculata cu off-shore-ul proprietar, care sa prespunem ca este in ... Vanuatu (stat insular situat in Oceania) , ea poate circula sase luni in Romania fara plata taxei de prima inmatriculare. In cazul in care aceeasi masina este prinsa de radar, amenda va pleca spre o adresa din Vanuatu, unde este putin probabil sa ajunga sau sa fie executata.

In prezent, se considera ca exista in lume 73 de paradisuri fiscale, insa date precise despre sumele de bani care ajung aici nu exista. Aceste adevarate "raiuri ale finantelor" au legi stricte referitoare la spalarea "banilor negri" pentru a se asigura ca institutiile financiare care-si au sediul acolo nu sunt folosite in scopuri ilicite.

Dezvaluirea tranzactiilor financiare este interzisa

Cat timp afacerile sunt legale, secretele financiare sunt aparate cu sfintenie. In paradisurile fiscale este interzisa dezvaluirea oricarui aspect al tranzactiilor financiare, inclusiv informatii cu privire la conturile bancare private, fara un ordin judecatoresc. De regula, o conditie pentru acordarea scutirii de impozite este si aceea ca firma solicitanta sa nu-si desfasoare activitatea economica pe teritoriul respectiv (conditie impusa de apararea propriei economii de influenta externa).

''Firmele offshore trebuie privite in contextul corect. Acestea sunt firme infiintate intr-o jurisdictie unde nu sunt impozite. In niciun caz nu sunt firme infiintate pentru spalarea banilor, sau ceva de acest gen, pentru ca si statele unde exista paradisuri fiscale au legi, si verifica activitatea firmelor, daca li se pare ceva suspect'', a declarat pentru Curierul National, Gabriel Biris, partner al casei de avocatura Biris&Goran. In plus, acesta sustine ca oamenii de afaceri isi infiinteaza o astfel de firma pentru a-si muta profitul, scopul clar fiind acela de a obtine o optimizare fiscala, a partii financiare.

In functie de conditiile de functionare, teritoriile unde se pot inregistra firme off-shore se impart in trei grupe:

- Grupa 1 - Insulele Bahamas, Jersey, Insula Man, Delaware (USA) (capitalul de baza nu trebuie consemnat, bilantul nu trebuie depus la nicio autoritate, profitul firmei este incarcat anual numai cu un impozit fix);

- Grupa 2 - Irlanda, Hong Kong (firmele au obligatia sa prezinte autoritatilor bilantul legalizat de un contabil autorizat);

- Grupa 3 - Madeira, Cipru, Elvetia, Lichtenstein, Ungaria - din 1994 (la infiintarea firmei capitalul de baza trebuie consemnat, depunerea bilantului este obligatorie, dar profitul firmei este impozitat avantajos - cu o cota cuprinsa inre 0 si 4,25%).

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: