FMI: Guvernul se misca prea lent
Data publicarii: 26-04-2010 | EconomieO misiune a FMI va ajunge maine la Bucuresti. Expertii vor analiza inclusiv influentele crizei din Grecia asupra Romaniei. Ritmul consolidarii fiscale trebuie accelerat, pentru ca deficitul bugetar sa poata fi redus, dar "Guvernul se misca prea lent", arata oficialul FMI, Mihai Tanasescu.
Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, evaluarea Programului Economic convenit cu autoritatile romane, ce va incepe miercuri, se va face tinand cont de noi circumstante. "Avand in vedere noile date macroeconomice, se va face o analiza a problemelor interne, impreuna cu cele externe, si ma refer aici la situatia din Grecia. Plecand de aici, vom incepe discutii privind politicile fiscale viitoare", a declarat Tanasescu, pentru "Adevarul".
Intrebat daca Fondul ar fi dispus sa accepte o majorare a tintei de deficit bugetar pentru acest an, oficialul a precizat ca Guvernul trebuie sa continue consolidarea fiscala daca vrea sa respecte angajamentul luat in fata organismelor internationale, de a reduce deficitul bugetar in limita impusa de Tratatul de la Maastricht - 3% din Produsul Intern Brut (PIB) - pana in 2012. "Fata de anul trecut, Romania trebuie sa se ajusteze fiscal", a adaugat oficialul. Anul trecut, deficitul bugetar a fost in tinta stabilita cu Fondul, de 7,3% din PIB-ul estimat.
Tinta noua
O ajustare fiscala in acest an inseamna un deficit mai mic decat cel de anul trecut, in niciun caz mai mare. Ceea ce inseamna ca FMI ar putea lua in calcul o noua tinta de deficit, peste cea fixata pentru acest an de 5,9% din PIB, dar in niciun caz mai mare decat cea de anul trecut. "S-au facut eforturi de reducere a cheltuielilor, dar in ultima perioada a existat un mers mai lent in acest sens. Perioada urmatoare trebuie dinamizata", a mai spus Tanasescu.
Potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante, deficitul bugetar pe primul trimestru este in limita convenita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei. Cu toate acestea, surse oficiale guvernamentale au declarat, pentru "Adevarul", ca aceasta incadrare a fost posibila prin amanarea unor plati in administratia publica, mai ales in conditiile in care veniturile sunt in continua scadere.
Totodata, PIB-ul pe primul trimestru a ramas in teritoriul negativ, iar autoritatile spera acum la o revigorare economica incepand abia cu al treilea trimestru. FMI, la randul sau, a modificat prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,3% la 0,8%. Toate aceste cifre constituie "noile date macroeconomice" amintite de Tanasescu. Astfel ca din politicile fiscale viitoare nu este exclus sa faca parte si o majorare a taxelor.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice