Daianu: Crearea unui fond national de investitii ar lovi in cash-flow-ul statului
Data publicarii: 23-04-2010 | EconomieIdeea de a crea un fond de investitii constituit din participatiile detinute de stat la diverse companii trebuie studiata cu atentie, deoarece o astfel de masura va lovi cash-flow-ul statului, a declarat vineri economistul Daniel Daianu.
In prezent, participatiile detinute la stat alimenteaza bugetul statului prin dividende.
"Ideea unui astfel de fond ar avea poate sens doar daca administrarea participatiilor ar fi mult mai buna decat cea realizata in forma actuala", a afirmat Daianu, la o conferinta pe tema Strategia Europa 2020.
El a avertizat, insa, ca acest fond va ramane in sfera publica, astfel ca imprumuturile pe care le-ar contracta ar intra la datoria publica.
Ideea unui astfel de fond a fost vehiculata incepand de luna trecuta in Romania, premierul Emil Boc anuntand in 9 martie crearea unui fond public de investitii alimentat din participatiile minoritare ale statului la companii si din alte surse. Banii ar urma sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor mari de investitii.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a venit ulterior cu detalii suplimentare, precizand ca fondul de investitii al statului urmareste atragerea de capital privat si ar putea fi operational in cateva saptamani sau luni.
"Acest fond de investitii va fi off-budget, deci in afara bugetului. Gandim posibilitatea de alimentare a acestui fond cu participatii minoritare la companiile energetice, din participatiile minoritare pe care le mai detine AVAS-ul. (...) Ideea este ca acest fond sa atraga si capitalul privat (...). El se poate sindicaliza cu tot felul de fonduri de investitii din afara. (...) Ar putea fi functional in cateva saptamani sau cateva luni. Este deja pus pe hartie", a declarat Videanu, in 11 martie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des