Datoria Greciei a ajuns a treia cea mai riscanta din lume
Data publicarii: 23-04-2010 | InternationalPietele au reactionat puternic la revizuirea deficitului Greciei si au urcat costul de finantare pe doi ani pentru statul elen la peste 10%, precum si costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, marja la CDS-uri depasind joi 600 de puncte de baza.
Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a urcat joi cu 147,8 puncte de baza, pana la 633,5 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 633.500 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.
Grecia a depasit joi Ucraina in topul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, ajungand pe locul al treilea in lume, dupa Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati. Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 41,1%, mai mare decat cea a Pakistanului.
Este pentru prima data cand o tara din zona euro ajunge pe o asemenea situatie, de a fi considerata in piata printre cele mai riscante 3 state de pe planeta. In plus, in top 10 a intrat un alt stat din zona euro, Portugalia, situata joi seara pe locul 9, cu o marja la CDS-uri de 270,38 puncte de baza si o probabilitate de intrare in incetare de plati de 20,96%.
In piata obligatiunilor, situatia a fost similara: randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani a sarit de 10%, ceea ce insemana ca, la imprumuturile cu aceasta scadenta, guvernul de la Atena plateste cu 9% mai mult decat Germania.
Degradarea increderii in autoritatile de la Atena a fost declansata de revizuirea in urcare a deficitului bugetar din 2009 de catre Eurostat, la 13,6% din produsul intern brut (PIB), si de retrogradarea decisa de agentia de rating Moody's.
In aceste conditii, analistii considera din ce in ce mai probabila activarea planului de ajutor de 45 miliarde euro de la celelalte state ale zonei euro si de la Fondul Monetar International (FMI).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman