Intreprinzatorii catre stat: Lasati-ne in pace!
Data publicarii: 23-04-2010 | AfaceriDeloitte: Doar 6,7% din oamenii de afaceri din Romania au o parere buna despre sprijinul guvernamental. Oamenii de afaceri s-au saturat de masurile anticriza ale Guvernului, menite sa aduca bani la buget si nu sa-i ajute. Florea Parvu: Decat sa ne dea masuri ineficiente, care mai mult ne pun bete in roate, statul mai bine ne-ar lasa in pace.
Increderea oamenilor de afaceri din Romania in economie a scazut in primul trimestru fata de ultimele trei luni din 2009, potrivit unui sondaj Deloitte, care releva, printre altele, ca doar 6,7% dintre respondenti au o parere buna despre regimul reglementarilor si despre sprijinul guvernamental.
Totodata, mai multi directori executivi romani considera creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obtinut decat in ultimul trimestru al anului trecut, rezultatele sondajului apropiindu-se mai degraba de rezultatul din trimestrul al treilea din 2009. In plus, doar 10% dintre companii (fata de 12,5% in decembrie) anticipeaza o crestere a numarului de angajati in urmatorul an, iar o treime dintre participantii la studiu anticipeaza cheltuieli mai mari, in principal pe echipamente, sisteme IT sau cladiri, se arata in sondajul Deloitte, remis Curierului National.
"Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor. Este interesant de remarcat ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor (66% dintre ei considera ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun). De asemenea, cheltuielile de capital sunt estimate sa creasca. Aceste lucruri indica o abordare pragmatica a activitatii de zi cu zi, companiile canalizandu-si eforturile pe aspectul operational al afacerilor, pentru a supravietui si a depasi actualul declin economic. Companiile sugereaza totodata ca au nevoie de mai mult sprijin guvernamental, perceptia lor in ceea ce priveste regimul reglementarilor deteriorandu-se (numarul raspunsurilor pozitive a scazut de la 12,5% la 6,7%)", a declarat intr-un comunicat George Mucibabici, presedinte Deloitte Romania.
Politica de sprijinire a statului este dezastruoasa
Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florea Parvu, este de parere ca statul nu a acordat pana acum intreprinzatorilor nicio facilitate cu adevarat, si mai mult, a mers pe politica ''iti dau cu o mana si iti iau cu doua''. ''Decat statul sa ne dea masuri ineficiente, care mai mult ne pun bete in roate, mai bine ne-ar lasa in pace. Ne-am saturat de masuri anticriza, date asa dupa ureche, fara sa tina cont de propunerile noastre. Politica statului de sprijinire a mediului de afaceri este dezastruoasa, Guvernul mergand pe ideea "iti dau cu o mana si iti iau cu doua"'', a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu.
Mai mult decat atat, acesta sustine ca acei 6,7% dintre intreprinzatori care cred ca Guvernul i-a ajutat cu adevarat, sunt aceia care au contracte incheiate direct cu statul. ''Cei 6,7% sunt aceia care au contracte si care fac afaceri direct cu statul. Va spun eu ca 97,3% dintre intreprinzatori considera politica de sprijinire a statului insuficienta si fara randament, care de multe ori mai mult ne-a incurcat decat sa ne ajute'', a subliniat Parvu.
Prin reducerea penalitatilor, IMM-urile platesc mai mult
Vicepresedintele Consiliului pentru IMM-uri ne-a mentionat ca o alta intentie ''buna doar pe hartie'' a Guvernului a fost si aceea de a reduce penalizarile de la 0,1% la 0,05%. ''Ei au crezut ca ne ajuta, si multi inca mai cred asta, dar de fapt noi platim mai mult acum. Reducerea penalizarilor la 0,05%, nu ajuta deloc IMM, pentru ca in loc sa platesti 18% pe luna, acum poti plati si peste 36% penalizari pe luna. Mai bine lasau 0,1% si scapam si noi mai ieftin'', a explicat Florea Parvu.
In plus, reprezentantul CNIPMMR s-a aratat nemultumit si de faptul ca statul nu incurajeaza deloc firmele sa angajeze someri. ''Statul nu ne ajuta deloc pe noi, intreprinzatorii, sa angajam someri. Adica eu ca patron vin si angajez un somer, practic ti-l iau de la bugetul de asigurari si il platesc eu, iar tu vii si ma mai si taxezi pentru asta. Pai mai bine ti-l las tie, sa-i platesti in continuare ajutor de somaj, si multe alte ajutoare sociale pentru copii, poate si pentru nevasta, si eu imi fac treaba cu angajatii pe care ii am. Ce beneficiu am eu, daca tu nu faci decat sa-mi cresti taxele? Statul nu stie sa incurajeze firmele sa angajeze someri, poate nici nu vrea'', a afirmat Parvu.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice