Evaluatorul bate de doua ori la usa
Data publicarii: 23-04-2010 | Finante-BanciRecalcularea valorii locuintei ipotecate la un interval de la contractarea creditului poate determina cresterea costului imprumutului. Preturile caselor luate prin credit in perioada de boom imobiliar au coborat sub nivelul garantiilor. Astfel, s-a ajuns la situatia in care garantia nu mai acopera creditul.
In conditiile in care valoarea apartamentelor ipotecate s-a redus, in medie, la jumatate fata de maximele atinse in urma cu doi ani, este greu de crezut ca masura nu va avea vreo consecinta si asupra clientilor.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, recunoaste ca, in conditiile in care garantiile sunt mai mici, bancile vor fi obligate sa puna mai multi bani deoparte in provizioane, iar asta va genera o reducere a profiturilor sau chiar pierderi.
In acest context, bancile vor cauta sa recupereze aceste pierderi. Iar cea mai la indemana cale de crestere a veniturilor o reprezinta majorarea dobanzilor bancare.
GARANTII NOI
Pe de alta parte, in cazul imprumuturilor care nu mai sunt acoperite de garantii, este foarte posibil ca banca sa-i ceara clientului sa puna gaj pe alte bunuri. "Automobilul, depozitul bancar, un alt bun imobiliar in afara celui ipotecat ori un codebitor care sa isi asume plata ratelor" sunt variantele enumerate de Daniel Wettenstein, de la firma de evaluare Mediator Group.
Cei care nu au posibilitatea sa completeze garantia se pot confrunta cu o majorare a dobanzilor, pe principiul creste riscul, urca si dobanda. Un contract in derulare poate fi modificat doar prin intocmirea unui act aditional. Atentie, deci, la ce semnati! "Banca nu poate cere garantii noi, neavand o clauza in acest sens", avertizeaza Traian Stancu, seful departamentului juridic al brokerului de credite Kiwi Finance.
Pana acum, cele mai multe garantii suplimentare s-au solicitat in procesul de restructurare a creditelor pentru ca acesta a fost practicat masiv in ultimul an de catre banci.
Situatia s-ar putea schimba in perioada imediat urmatoare (trei-patru luni) in urma aplicarii procedurii de reevaluare a colateralului (garantiile detinute in cadrul contractelor de credit), mai ales ca sunt foarte multe cazurile in care deprecierea activelor aduse de clienti nu mai acopera sumele ramase de rambursat.
Pe de alta parte, modul in care se face reevaluarea unei locuinte ridica unele semne de intrebare asupra corectitudinii pretului.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman