Clasamentul celor mai mari pierderi ale traderilor la burse

Data publicarii: 23-04-2010 | Bursa

O estimare ridica la 42,391 mld. $ daunele provocate de actiunile unor angajati ai institutiilor financiare. Locul necontrolat al traderilor la bursa pe banii companiilor, asa-numitul Rogue Trading, constituie intotdeauna o adevarata sursa de senzatii. O lista a celor mai rasunatoare asemenea cazuri a fost alcatuita de Investopedia.com.

17 mld. $. Julian Robertson figureaza printre ghinionistii care anterior se numarau printre cei mai de succes investitori. El si-a inceput activitatea la fondul alternativ Tiger Management, in 1980. Pana in 1996 investitiile sale de 8 mld. $ s-au transformat in 25 mld. $. In 1998, doua momente au schimbat soarta traderului: jocul absolut nefericit impotriva yenului japonez si prabusirea, la bursa, a companiilor de IT. Ca investitor, Robertson a mizat in special pe actiunile considerate de mare perspectiva. O strategie care s-a dovedit nefasta si care a antrenat pierderi de 17 mld. $.

7,1 mld. $. La 26 ianuarie 2009, politia din Paris l-a retinut pe Jerome Kerviel, trader la una dintre cele mai mari banci europene, Societe Generale, dupa ce din conturile institutiei au disparut 7,1 mld. $. Ancheta a stabilit ca volumul afacerilor derulate de acest coleg retras si putin comunicativ, dupa cum l-au caracterizat salariatii bancii, ar fi atins 50 mld. $, mai mult decat capitalul SocGen si decat deficitul bugetar al Frantei de la acea data. Pornind de la amploarea acestor sume, numerosi experti au ajuns la concluzia ca traderul a actionat cu acordul conducerii bancii.

6,5 mld. $. Traderul canadian Brian Hunter a fost angajat al hedge funds Amaranth Advisors si a pariat pe cresterea preturilor la gazele naturale. Dupa ce in 2005 asupra Statelor Unite s-au abatut uraganele Katrina si Rita, pretul contractelor futures la acest carburant s-a triplat, ceea ce l-a propulsat pe Hunter pe locul 29 in topul celor mai de succes traderi, publicat in martie 2006. Ulterior insa, cand gradul de amenintare a scazut si, odata cu el, si pretul la gazul natural, pierderile Amaranth Advisors au depasit 6 mld. $.

Promisiuni cu "riscuri zero"

5,8 mld. $. In 1984, experimentatul trader de obligatiuni John  Mariwether a infiintat fondul speculativ LongTerm Capital Management (LTCM), cu active de peste 100 mld. $. Mariwether isi atragea clientii cu ajutorul unei puternice strategii de piata, promitand sa reduca riscurile investitorilor pana la aproape zero. In 1998, fondul a mizat pe stabilizarea pietei ruse, cumparand un pachet important de obligatiuni rusesti.

Dupa criza financiara din Rusia din 1998 si dupa ce Moscova a anuntat ca refuza sa-si onoreze obligatiunile financiare asumate, LTCM s-a prabusit. Administratia SUA a acordat fondului un credit de 3,65 mld. $. In 2000, compania a intrat in procedura de lichidare.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: