ARB: Nu suntem de acord cu legea falimentului personal
Data publicarii: 22-04-2010 | Finante-BanciPresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a reafirmat joi pozitia ARB privind respingerea initiativei de aprobare a unei Legi a falimentului personal in Romania.
"Nu este momentul sa fie introdusa o asemenea lege in Romania in acest moment, tinand cont de situatia actuala economica, iar actualele conditii nu sunt in masura sa sustina implementarea unei astfel de Legi", a spus Ghetea la incheierea Adunarii Generale a ARB, in care a fost facut un bilant al activitatii din 2009.
Ghetea a spus ca, la intalnirea de joi, a fost ceruta membrilor asociatiei bancherilor "reconfirmarea din partea adunarii generale a dezacordului ARB fata de aceasta lege".
Ghetea a spus, de asemenea, ca, daca se doreste totusi implementarea acestei legi, trebuie sa se tina cont si de propunerile ARB.
Presedintele ARB a reamintit ca sistemul bancar romanesc este unul solid si nu are nevoie de "o factura" atat de mare, la care ar duce aplicarea unei asemenea legi.
Acesta a spus ca volumul creditelor acordate de banci in prezent persoanelor fizice se ridica la 23 miliarde lei si, daca 10 la suta din clientii bancilor s-ar declara in faliment, 2,3 miliarde lei se vor transforma in credite neperformante pentru care bancile ar trebui sa constituie provizoane la Banca Nationala de peste 600 milioane euro, factura care, implicit, va fi transferata in economie, cu efecte foarte nedorite.
Ghetea a subliniat ca exista semnale pozitive la Camera Deputatilor, potrivit carora legea ar putea sa nu fie adoptata, dupa ce proiectul de lege a trecut de Senat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii