Cum iti recuperezi banii dati pe RCA sau CASCO daca vinzi masina
Data publicarii: 22-04-2010 | AutoSuma restituita se calculeaza in functie de lunile ramase pana la expirarea asigurarii, perioada fiind calculata din momentul instrainarii autovehiculului. Proprietarii de automobile posesori de asigurare de raspundere obligatorie auto (RCA) care nu au fost implicati in accidente si care isi vand masinile isi pot recupera sumele de bani aferente perioadei ramase pana la expirarea politei. Aceeasi posibilitate exista si pentru posesorii de asigurari Casco.
Cu toate acestea, putini romani au apelat la aceasta varianta, din lipsa de informatii. Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) referitoare la politele RCA sunt insa clare. "Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita, aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului.
Pentru a recupera aceasta suma, cel care si-a vandut masina trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare", se arata in normele CSA. Brokerii de asigurare sunt de parere ca sunt "prea putini" dintre asigurati care cunosc faptul ca au acest drept in conditiile in care zeci de mii de proprietari de masini isi intraineaza masinile in fiecare an, cei mai multi dintre ei avand polita RCA pe 12 luni.
"La Casco se foloseste mai mult varianta in care se face un act aditional la polita in care se anunta ca s-a schimbat proprietarul automobilului si contractului de asigurare", ne-a declarat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR. De mentionat ca in cazul Casco prima de asigurare poate sa creasca daca, printre altele, noul proprietar, caruia i se transfera polita, locuieste intr-o zona geografica pe care asiguratorul o considera ca avand un risc mai mare, sau daca acesta a fost implicat in mai multe accidente.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice