Nu plecati in vacanta fara cardul de asigurat

Data publicarii: 22-04-2010 | Turism

Actele pentru obtinerea cardului se depun cu cel putin o saptamana inainte de plecare. Pentru grabiti, exista certificat de inlocuire provizorie.

Daca vreti sa mergeti in vacanta, in aceasta vara, in una dintre tarile Uniunii Europene, luati-va si cardul de asigurat de sanatate. Se obtine de la casele judetene de asigurari si este valabil numai pentru urgente medicale ce pot fi asigurate in sistemul public din statul respectiv.

Actul poate fi cerut inclusiv pentru copii, daca merg si ei in vacanta, iar pentru cei care sunt presati de timp se poate elibera certificatul provizoriu de inlocuire a cardului in 24 de ore.

Atentie: chiar daca aveti cardul, s-ar putea sa fiti nevoiti sa achitati o diferenta de pret la consultatiile medicale, in functie de legislatia tarii in care va aflati.

Se poate acorda si pe baza de imputernicire

"Cei care doresc un astfel de card trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat, cu adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Prima se obtine chiar de la casa de asigurari pentru persoanele fizice nesalariate, cea de-a doua se ia de la angajator. Atentie insa, adeverinta eliberata de angajator trebuie completata dupa modelul ce poate fi descarcat de pe site-ul caselor de asigurari", afirma Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

Pe langa adeverinta si cerere mai este nevoie de copie dupa actul de identitate. In cazul copiilor e nevoie doar de copie dupa certificatul de nastere sau actul de identitate. Toate actele se depun la sediul casei de asigurari de sanatate judetene.

"Cardul se elibereaza in sapte zile lucratoare de la data depunerii documentelor. In 24 de ore se poate elibera certificatul provizoriu de inlocuire a cardului", mai explica Cristina Calinoiu.

Daca plecati cu familia nu trebuie sa mergeti cu totii la casa de asigurari. Este suficient sa aduceti o imputernicire scrisa de persoana pentru care solicitati actul.

In ceea ce priveste serviciile medicale ce pot fi obtinute in baza cardului, beneficiati doar de acele tratamente considerate necesare pentru a va continua vizita, fara ca starea de sanatate sa fie pusa in pericol sau sa fiti nevoiti sa va scurtati vacanta pe considerente medicale (nu se trateaza boli de care sufereati inainte de a pleca in calatorie).

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: