Legea responsabilitatii fiscale, in sfarsit in vigoare. Vezi ce contine
Data publicarii: 21-04-2010 | Finante-BanciCeruta imperios de FMI si ciuntita fata de forma initiala a Ministerului de Finante, legea responsabilitatii fiscal-bugetare a aparut in sfarsit in Monitorul Oficial, cu numarul 69. Money.ro va prezinta principalele prevederi ale legii care ar trebui sa puna ordine in cheltuirea banului public.
Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat nu pot creste mai mult decit Produsul Intern Brut prognozat, pentru nici dintre cei trei ani acoperiti de strategie fiscal-bugetara.
-In cazul cresterii cotelor de impozitare, cresterea nominala a cheltuielilor totale ale bugegului consolidat va fi cel mult egala cu cresterea nominala a veniturilor. Cheltuielile pot creste doar in anul urmator celui in care au fost majorate impozitele.
-Cheltuielile pentru investitiinu pot fi utilizate pentru cheltuieli curente.
-Daca soldul pozitiv al bugetului va fi mai mare decat cel prognozat, diferenta va fi folosita pentru diminuarea datoriei publice din anii precedenti.
-Cu sase luni inainte de expirarea mandatului Guvernului, nu pot fi promovate acte normative care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor.
-Totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor
-Ministerul Finantelor stabileste tinte trimestriale pentru cheltuielile de personal, care nu pot fi depasite de ordonatorii de credite decat in cazuri exceptionale si, chiar si atunci, sumele trebuie economisite in trimestrul urmator, chiar daca pentru asta vor trebui facute concedieri. In cazul in care ordonatorul de credite care a depasit plafonul nu se conformeaza, va primi bani mai putini de la Ministerul de Finante.
-Ministerul Finantelor trebuie sa prezinte, in fiecare an, tinte trimestriale de colectare a veniturilor (detaliate pe tipuri de venituri) si de recuperare a arieratelor fiscale
-Nu se pot face mai mult de doua rectificari bugetare pe an, iar acestea nu pot avea loc in primele sase luni ale anului.
-La rectificare, cheltuielile bugetare pot fi suplimentate doar pentru plata datoriei publice sau a contributiei Romaniei la bugetul UE.
-Pana la data de 30 mai a fiecarui an, Guvernul trebuie sa aprobe strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani, care contine limite de cheltuieli si de finantari calculate ca procent din PIB. Guvernul trebuie sa depuna si un proiect de lege pentru aprobarea acestor limite.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice