Vulcanul islandez clatina bursele
Data publicarii: 20-04-2010 | InternationalActiunile europene au scazut puternic ieri, pe fondul prelungirii interdictiilor din transportul aerian. Produsele energetice si producatorii alimentari au resimtit din plin efectele eruptiei din Islanda. Dar cele mai afectate au fost companiile aeriene si tour-operatorii.
Actiunile europene au fost lovite, ieri, din doua directii. Prima a venit din partea bancilor, deprecierea fiind influentata de acuzatiile de coruptie adusec. A doua lovitura s-a resimtit pe filiera produselor energetice, a companiilor alimentare si a celor aeriene, din cauza interdictiilor de transport impuse in urma eruptiei vulcanului islandez.
Pretul petrolului a scazut cu 2,7% fata de sedinta anterioara, la aproape 81 de dolari/baril, atingand minimul ultimelor trei saptamani, potrivit Reuters. Analistii pun scaderea pe seama scandalului de coruptie ce a cuprins banca americana Goldman Sachs, dar si pe cea a intreruperii transportului aerian.
Potrivit estimarilor JBC Energy, aproximativ 1,18 milioane de barili pe zi, per avion, sunt folositi pentru transportul de pe teritoriul european. Or, abia 30% din numarul obisnuit de zboruri au fost efectuate ieri. Astfel, actiunile BP, BG Group, Royal Dutch Shell, Total si Cairn Energy au scazut intre 0,4% si 1%.
Companiile aeriene si cele de turism au suferit pierderi masive fata de sesiunea de vineri. British Airways, Lufthansa, Iberia, Ryanair, Aer Lingus Group, Air France-KLM si Finnair au resimtit scaderi ale cotatiilor cuprinse intre 2,7% si 7,7%. Actiunile TUI Travel si Thomas Cook au coborat de la 2,7% la 3,9%. Producatorii de alimente Nestle, Parmalat si Danisco au pierdut si ele intre1,4% si 2,8%.
La polul opus, Eurotunnel, compania ce administreaza tunelul de sub Canalul Manecii, a castigat 2,7%, pe masura ce calatorii s-au reorientat spre rute alternative de transport.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman