Atacurile armate, deja vu al crizei anilor '30
Data publicarii: 19-04-2010 | Actualitate"Loviturile" date de borfasi romani in timpul "Marii Depresiuni" de dupa 1929 aduc aminte de jafurile favorizate de criza financiara cu care se confrunta lumea astazi. Un client al politiei se imbraca femeeste si incearca sa dea lovitura. Un cersetor injunghie pe agentul care-i cere identitatea. Iata cazuri tipice ale unor stari in plin si ingrijorator progres".
Asa incepea, usor abrupt, un editorial de prima pagina din ziarul "Universul", din iulie 1930. Nu trecuse nici un an de cand crahul de la Bursa din New York aruncase lumea in vartejul nenorocirilor ce aveau sa fie adunate, pana in 1933, sub cupola "Marii Depresiuni".
"Reteta" pare sa se fi mostenit pana astazi: ultimul jaf-spectacol mediatic, comis cu aproape doua saptamani in urma, la casieria garii Medgidia (judetul Constanta), jaful armat din Pasul Gutai, atacurile frecvente la sedii de banci ori case de amanet - toate isi gasesc explicatia in problemele economice care au lovit lumea, incepand cu anul 2008.
EVZ va propune o oglinda din trecut asupra fenomenului infractionalitatii crescande de azi, prin "ochii" preseidin anii "Marii Depresiuni".
"Criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri"
Criza financiara din perioada 1929-1933 a umplut ziarele de stiri despre sinucideri pe motiv de "jena financiara" si de "jafuri indraznete". Editorialul din "Universul" spune pe sleau: "Lipsa de lucru si greutatile economice imprima un impuls nenorocit celor lipsiti de resorturile morale necesare spre a tine piept incercarilor soartei. Fluxul cersetoriei si hotiei este natural pe vremuri ca acestea si de aceea nu trebuie lasat in voia lui".
Intr-o analiza din ianuarie 1930 se contureaza contextul in care jafurile armate, spargerile si talhariile incepeau sa infloreasca in Romania din timpul "Marii Depresiuni". Autorul vorbeste despre "criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri".
"Industrii si case comerciale cu vad vechi isi trag obloanele sau, in cazul cel mai bun, isi restrang reteaua afacerilor, ceea ce aduce dupa sine o ingrosare a celor fara de lucru", scrie redactorul. Acesta este, pe scurt, tabloul in care jafurile si spargerile favorizate de criza capatau tuse din ce in ce mai clare.
Printre cele mai spectaculoase astfel de infractiuni, creionate cu ton usor laudativ, drept "indraznete acte de banditism", ziarul "Universul" din ianuarie 1930 semnala, in serial, modul de operare al "Banditilor automobilisti". Acestia lovisera, in repetate randuri, pana sa fie prinsi,sa evadeze si, in final, sa fie retinuti.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii