Atacurile armate, deja vu al crizei anilor '30
Data publicarii: 19-04-2010 | Actualitate"Loviturile" date de borfasi romani in timpul "Marii Depresiuni" de dupa 1929 aduc aminte de jafurile favorizate de criza financiara cu care se confrunta lumea astazi. Un client al politiei se imbraca femeeste si incearca sa dea lovitura. Un cersetor injunghie pe agentul care-i cere identitatea. Iata cazuri tipice ale unor stari in plin si ingrijorator progres".
Asa incepea, usor abrupt, un editorial de prima pagina din ziarul "Universul", din iulie 1930. Nu trecuse nici un an de cand crahul de la Bursa din New York aruncase lumea in vartejul nenorocirilor ce aveau sa fie adunate, pana in 1933, sub cupola "Marii Depresiuni".
"Reteta" pare sa se fi mostenit pana astazi: ultimul jaf-spectacol mediatic, comis cu aproape doua saptamani in urma, la casieria garii Medgidia (judetul Constanta), jaful armat din Pasul Gutai, atacurile frecvente la sedii de banci ori case de amanet - toate isi gasesc explicatia in problemele economice care au lovit lumea, incepand cu anul 2008.
EVZ va propune o oglinda din trecut asupra fenomenului infractionalitatii crescande de azi, prin "ochii" preseidin anii "Marii Depresiuni".
"Criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri"
Criza financiara din perioada 1929-1933 a umplut ziarele de stiri despre sinucideri pe motiv de "jena financiara" si de "jafuri indraznete". Editorialul din "Universul" spune pe sleau: "Lipsa de lucru si greutatile economice imprima un impuls nenorocit celor lipsiti de resorturile morale necesare spre a tine piept incercarilor soartei. Fluxul cersetoriei si hotiei este natural pe vremuri ca acestea si de aceea nu trebuie lasat in voia lui".
Intr-o analiza din ianuarie 1930 se contureaza contextul in care jafurile armate, spargerile si talhariile incepeau sa infloreasca in Romania din timpul "Marii Depresiuni". Autorul vorbeste despre "criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri".
"Industrii si case comerciale cu vad vechi isi trag obloanele sau, in cazul cel mai bun, isi restrang reteaua afacerilor, ceea ce aduce dupa sine o ingrosare a celor fara de lucru", scrie redactorul. Acesta este, pe scurt, tabloul in care jafurile si spargerile favorizate de criza capatau tuse din ce in ce mai clare.
Printre cele mai spectaculoase astfel de infractiuni, creionate cu ton usor laudativ, drept "indraznete acte de banditism", ziarul "Universul" din ianuarie 1930 semnala, in serial, modul de operare al "Banditilor automobilisti". Acestia lovisera, in repetate randuri, pana sa fie prinsi,sa evadeze si, in final, sa fie retinuti.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani