Croitoru: Dobanzile la credite sunt prea mari

Data publicarii: 19-04-2010 | Finante-Banci

Bancile nu scad mai repede dobanzile la credite pentru ca cererea s-a redus mult si exista "ceva ineficienta" in sistemul bancar, care nu s-a ajustat la noile conditii, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care nu vede totusi necesare disponibilizari in acest sector.

"Dobanzile la credite scad mult mai incet decat la depozite. Bancile nu le scad pentru ca nu mai au cerere (...) Nu putem nega ca exista ceva ineficienta acolo. Cererea a scazut, dar nu ati vazut disponibilizari de personal in sistemul bancar, si nici nu trebuie", a afirmat Croitoru, la o emisiune TV. El a aratat ca in aceste conditii bancile trebuie sa-si acopere un anumit nivel de cheltuieli, sugerand ca sistemul nu trebuie sa faca disponibilizari pentru a putea fi pregatit de reluarea creditarii, iar astfel este obligat sa-si acopere costurile temporar din dobanzi mai inalte la credite.

Oficialul BNR nu crede ca bancile franeaza reluarea cresterii economice, aratand ca in orice criza mai intai si-a revenit economia si cu o intarziere de 2-3 trimestre a fost reluata si creditarea. El a opinat ca Romania are o baza buna, avand in vedere ca 65-67% din creditele pentru companii sunt destinate IMM-urilor, dar cele care se finanteaza prin banci reprezinta doar 25% din totalul IMM-urilor.

"Totusi, 75% din IMM-uri se finanteaza din resurse proprii, si acestea vor sustine reluarea cresterii economice", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Impozite nastrusnice

Croitoru a spus ca ideea majorarii impozitelor, atunci cand economia este in cadere, este nastrusnica. "Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie. Pe de alta parte, o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice (...) Dupa parerea mea, cand economia este in cadere, cresterea oricarui impozit major ar fi o masura nastrusnica", a spus Croitoru.

"Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru a proteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediul economic", a adaugat el. Croitoru a dat exemplu ca posibile masuri nastrusnice impozitul pe avere sau obligarea bancilor de a accepta amanari la plata ratelor clientilor de pana la un an.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, cheltuielile de personal ar trebui reduse in 2010 cu echivalentul a 100.000 de posturi, dar disponibilizarile de o asemenea anvergura necesita o mare vointa politica.

Croitoru a mai declarat ca ar accepta o noua propunere pentru functia de premier, daca ar exista "conditii exceptionale", la fel ca in toamna anului 2009.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: