Germania ar putea incepe o actiune in justitie impotriva Goldman Sachs
Data publicarii: 18-04-2010 | InternationalGermania ar putea recurge la o actiune in justitie impotriva Goldman Sachs, acuzata vineri de frauda de supraveghetorul pietei de capital din SUA, in conditiile in care produsele structurate ale bancii americane au generat pierderi bancii germane IKB, salvata ulterior de stat. potrivit Bloomberg.
Astfel, purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat sambata ca supraveghetorul pietei financiare din Germania, Bafin, "va cere informatii de la SEC" si ca, dupa ce va analiza datele, "va lua in considerare posibile actiuni legale".
Securities and Exchange Commission (SEC) a acuzat vineri Goldman Sachs si pe vicepresedintele bancii, francezul Fabrice Tourre, de frauda, pentru ca ar fi inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".
SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations"), denumit Abacus, legat de performanta unor titluri depinzand de imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor.
In plangerea sa, SEC a mentionat printre clientii inselati banca germana IKB Deutsche Industriebank, care a plasat bani in Abacus. In 2008, banca germana de stat KfW a fost nevoita sa injecteze aproape 10 miliarde euro in IKB pentru a o salva.
Pentru Goldman Sachs, posibilele probleme din Germania nu sunt singurele din Europa. Vineri, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca executivul european va face o investigatie "profunda si extinsa" in legatura cu rolul bancii americane de investitii in ascunderea deficitului bugetar al Greciei prin mecanisme de swap.
In 2002, consiliate de Goldman Sachs, autoritatile de la Atena au imprumutat un miliard de euro prin intermediul unui produs financiar complex, ce a permis statului elen sa nu inscrie aceasta operatiune in conturi, potrivit unor articole aparute in presa. Acest artificiu a permis Greciei sa indeplineasca cerintele de intrare in zona euro, insa a redus sansele de rambursare a datoriilor.
Institutul european de statistica, Eurostat, a demarat in februarie o ancheta pentru a verifica rolul Goldman Sachs in ascunderea deficitului Greciei.
Guvernul de la Londra analizeaza si el o eventuala actiune in justitie impotriva Goldman Sachs
Premierul britanic Gordon Brown a cerut duminica deschiderea unei anchete de catre autoritatea pentru servicii financiare in legatura cu Goldman Sachs, dupa ce guvernul german a anuntat o posibila actiune in justitie impotriva bancii americane, potrivit Bloomberg.
Brown s-a declarat "socat" in legatura cu "falimentul moral" indicat in plangerea inaintata vineri de Securities and Exchange Commission (SEC), supraveghetorul pietei de capital din SUA, impotriva Goldman Sachs.
"Este probabil unul din cele mai grave cazuri pe care le-am vazut", a afirmat Brown, in cadrul unei emisiuni a BBC. "Arata ca si cum oamenii au fost indusi in eroare in legatura cu ce se intampla. Bancile reprezinta inca o problema. Reprezinta un risc pentru economie", a completat premierul britanic.
Investigatia solicitata de Gordon Brown mareste presiunea asupra Goldman Sachs, dupa ce SEC a acuzat vineri banca americana de investitii si pe vicepresedintele bancii, francezul Fabrice Tourre, de frauda, pentru ca ar fi inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului