Saxo Bank despre economia mondiala: pericolul nu a disparut
Data publicarii: 15-04-2010 | InternationalPrecautie in construirea portofoliilor. Mediu economic slabit, fara cresteri ale dobanzilor de referinta. Un dolar puternic, un euro vlaguit. Iata numai cateva dintre prognozele ce alcatuiesc Raportul Trimestrial redactat de Echipa de Strategie a Saxo Bank pentru trimestrul al II-lea.
In continuarea raportului anual 2010, Saxo Bank, specializata in tranzactionari si investitii, a lansat prognoza economica pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Echipa de Strategie a Saxo Bank isi revizuieste prognoza pentru burse in sensul unor asteptari mai scazute pentru urmatoarele trei luni.
Saxo Bank observa o incetinire a indicatorilor fundamentali, calculand atat pe baze lunare, cat si saptamanale. Scaderea de ritm este una globala, lucru ingrijorator, insa specialistii bancii subliniaza ca nu este cazul sa dramatizam. Cu toate ca indicatorii confirma aceasta incetinire, Echipa de Strategie Saxo Bank se asteapta la o crestere solida in Q2. Cresterea se va diminua spre sfarsitului anului, cand programele de stimulare se vor reduce, iar pietele vor manifesta un anumit tip de nervozitate, odata afectate de resetarea Option-ARMs, de imprumuturile Alt-A si de refinantarea afacerilor imobiliare comerciale.
Drept urmare, Saxo Bank sfatuieste investitorii sa manifeste precautie in construirea portofoliilor. Politica monetara va continua sa reflecte un mediu economic slabit, motiv pentru care reprezentatii Saxo Bank ar fi foarte surprinsi sa vada cresteri de dobanzi referentiale anul acesta pentru SUA, Zona Euro si Japonia.
"Predictiile pe care le-am facut in raportul anual cu privire la economia globala, Outlook 2010, au fost corecte, per ansamblu. Redresarea pietelor financiare, precum si increderea consumatorilor, nu sunt reale si, chiar daca economia globala pare sa se redreseze, merita sa ne reamintim ca mare parte din cresterea actuala se datoreaza consumului generat de guvern si programelor de stimulare dezvoltate de stat. Asteptam in continuare o crestere in urmatorul trimestru, dar aceasta are la baza parametri care ar putea sa aiba un impact negativ asupra portofoliilor de investitii, undeva spre sfarsitul anului", a spus David Karsbol, Chief Economist, Saxo Bank.
In ceea ce priveste situatia economica a Romaniei, analistii Saxo Bank sunt de parere ca tara noastra va iesi din recesiune cu o intarziere de doua sau trei trimestre fata de Zona Euro.
"Pe langa evenimentele de la nivel global, sarcina dificila a guvernului de a reduce deficitul bugetar la 5,9% in acest an (de la 7,2% in 2009) va avea un impact negativ asupra PIB-ului real. Tinand cont de toate aceste aspecte, cresterea economica din 2010 s-ar putea situa sub nivelul general estimat . Cat despre consumul intern, nu consideram ca acesta ar putea sprijini redresarea in conditiile cresterii ratei somajului si a unei nesemnificative cresteri a creditarii. Ceea ce poate scoate Romania din recesiune este o crestere generata de exporturi", a comentat Christian Tegllund Blaabjerg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank.
Saxo Bank Quarterly Outlook Q2 2010 cuprinde:
1. Analiza pietei: O speranta firava pentru mai mult?
Saxo Bank se situeaza in continuare in zona deflatie/dezinflatie intr-un orizont temporal de12-24 luni, dar ratele scazute ale dobanzii ofera sprijin pentru pietele imobiliare care, in multe tari, s-au stabilizat, iar in altele inregistreaza cresteri record.
2. Prognoze macro
Pentru SUA, Saxo Bank se asteapta la o crestere de 2,4% in al doilea trimestru 2010, odata ce inventarele si stimulentele isi vor reveni, in pofida unui business imobiliar inca subred. Zona Euro si UK vor cunoaste o crestere slaba, dar pozitiva, in decursul trimestrului doi, odata ce ambele regiuni vor iesi din marele abis economic in care se afla. In Asia, Japonia se lupta sa scape de fortele deflationiste care, practic, anuleaza orice sansa de revenire economica. Pe termen scurt, totusi, se intrevad perioade de crestere ampla, atata vreme cat guvernul asigura injectii de capital.
3. Perspectiva asupra FX
Polurile FX - dolarul australian in zona puternica si lira sterlina in zona slaba - sunt "impinse" din nou catre extreme. O alta intrebare este in ce masura dolarul american va "lua foc" din nou si daca euro isi va relua caderea vertiginoasa.
4. Perspesctiva asupra pietei de equity
Analistii Saxo Bank raman la ipoteza initiala potrivit careia actiunile vor creste in prima jumatate a anului si vor scadea in a doua jumatate. Oricum, acestia au revizuit in minus prognozele intrucat nu vad miscari spectaculoase ale datelor macro si nu anticipeaza alte venituri surprinzatoare.
5. Politica dobanzii
In SUA, Saxo Bank asteapta ca primele masuri ale Bancii Federale spre o oarecare politica restrictiva ar fi eliminarea anumitor masuri QE, dar nu inainte de sfarsitul trimestrului trei. Cresteri in rata dobanzii federale se vor reflecta in cresterile rezervelor sau/si cresteri ale dobanzii Fed Funds se vor inregistra intre Q2 2011 si Q2 2012. In Japonia, nu ne asteptam la nicio crestere a dobanzii de referinta a Bancii Japoniei, actualmente de 0,1%, pana la sfarsitul trimestrului al III-lea. Pare tot mai cert faptul ca Banca va ceda presiunilor facute de Ministerul de Finante nipon. In Zona Euro, Saxo Bank se asteapta ca Dobanda de Refinantare sa ramana neschimbata, 1%, cel putin pana in trimestrul I al 2011. Totodata, credem ca BCE va furniza suficienta lichiditate pentru a mentine dobanzile overnight sub 0,5% in aceasta perioada. In UK, Saxo Bank anticipeaza ca dobanda de baza va ramane la 0,5% cel putin pana in trimestrul I al 2011, cu posibilitatea ca programul QE sa fie reintrodus.
6. Analiza commodity
Majoritatea commodities au inceput 2010 in forta, profitand de impulsul favorabil pe care l-au primit in 2009. Analistii Saxo Bank cred intr-un trend bullish pe termen lung in ceea ce priveste aurul, dar atentioneaza ca pe termen scurt pot exista oportunitati chiar mai bune decat pretul de 1120 USD afisat la momentul redactarii raportului.
Despre Saxo Bank
Saxo Bank este o banca globala de investitii specializata in investitii si tranzactionari online, care le permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (Forex), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte futures, optiuni, obligatiuni si alte instrumente derivate prin intermediul SaxoWebTrade si SaxoTrader, platforme de elita in tranzactionarea online. Saxo Bank si-a plasat intotdeauna clientii in centrul afacerilor sale si, ca banca europeana pe deplin reglementata, ofera soliditate si un plus de siguranta clientilor. Mai mult, depune eforturi constante pentru a securiza investitiile si asigura servicii si asistenta individualizata pentru clientii sai. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, China, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice