Evaziunea fiscala distruge reluarea creditarii
Data publicarii: 15-04-2010 | Finante-BanciO noua zicala pare sa prinda contur: mai bine evazionist decat sa cer un imprumut bancar.
In timp ce foarte multe firme se zbat sa obtina credite pentru a supravietui, agentii economici din panificatie au renuntat la finantarile bancare, din cauza cresterii fara precedent a evaziunii fiscale. Acestia nu pot face fata evazionistilor chiar daca ar obtine bani de la banci. Oamenii de afaceri se plang in continuare de o relatie dificila cu institutiile de credit, cu toate ca unii analisti economici spun ca s-a reluat creditarea.
Relatia mediului de afaceri cu sistemul bancar nu s-a imbunatatit prea mult, dupa cum spun cei care au lucrat cu institutiile de credit in ultima perioada. Pentru cele mai multe dintre firme, obtinerea de credite a fost vitala pentru continuarea activitatii, din cauza blocajului financiar provocat de criza economica. Exista insa si domenii unde agentii economici nu mai lucreaza cu bancile, dar nu pentru ca afacerile merg bine, ci, din contra, pentru ca situatia s-a inrautatit foarte mult.
Situatia cea mai ciudata este cea din morarit si panificatie, unde evaziunea fiscala este atat de mare incat oamenii de afaceri care lucreaza corect spun ca nu mai are rost sa se imprumute la banci, deoarece creditele nu-i ajuta sa reziste concurentei neloiale a evazionistilor. "Problema noastra nu este accesul la creditare, ci fiscalitatea si derivata ei grava, care este evaziunea fiscala. Atat timp cat piata neagra depaseste 70%, ce sa mai cauti la banca? Daca nu se umbla la fiscalitate, situatia se va inrautati. Evaziunea fiscala a scapat de sub control.
Autoritatile ii controleaza si ii amendeaza tot pe cei care lucreaza la vedere, ceilalti nu patesc nimic", ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB). Acesta spune ca nu se stie cat vor mai rezista agentii economici din asociatie care inca lucreaza legal, in conditiile in care cei care fac evaziune fiscala acapareaza treptat piata in defavoarea lor. Statul pierde din cauza pietei negre din panificatie peste un miliard de euro.
Bancile sunt acuzate ca nu vor sa sustina economia
Omul de afaceri Florin Pirvu, presedintele Colegiului de Excelenta din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, se confrunta cu ostilitatea unei institutii de credit deoarece incearca sa-si intrerupa o linie de credit de patru milioane de euro, din care a cheltuit 1,4 milioane de euro. Acesta vrea sa se mute la o alta banca, unde dobanda este mai mica. "Mi-au spus ca daca nu-mi convine sa ma duc la alta banca. Am incercat sa intrerup aceasta linie de creditare, dar de doua luni solicitarea este blocata. Din 27 februarie nu mai iau niciun ban de la banca, dar platesc dobanzi", a declarat Florin Pirvu. Acesta spune ca o solutie pentru a-si salva firma de constructii ar fi sa aduca bani de acasa, numai ca a renuntat la aceasta intentie dupa ce Ministerul Finantelor a redus nivelul dobanzii deductibile de la 8% la 6%.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, atrage atentia ca sunt mari probleme la cofinantarea proiectelor cu finantare de la UE. "Daca vin cu cash colateral sau cu gajuri de 180% din valoarea imprumuturilor, firmele pot obtine credite. Cred ca mai putin de 20% din firmele care se duc la banci reusesc sa obtina credite", a declarat presedintele Rompan.
Si Maria Grapini, presedintele CEO Pasmatex, sustine ca relatia cu institutiile de creditare nu s-a imbunatatit. "Nu exista o relaxare, s-au inasprit conditiile, iar bancile au motivat ca din cauza riscului mare de insolventa a companiilor sunt prudente. Bancile au plasat banii la BNR si nu au niciun interes in creditarea companiilor", spune Maria Grapini, care lucreaza cu trei banci pentru a se feri de probleme. Oamenii de afaceri acuza in continuare statul ca, prin imprumuturile facute, a determinat bancile sa nu mai fie interesate de sustinerea economiei.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice