CNVM a avizat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei, denumit CAN-BVB
Data publicarii: 14-04-2010 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de la Bucuresti, denumit CAN-BVB, prin care se vor putea finanta si firmele care nu indeplinesc criteriiile de admitere pe piata reglementata, a anuntat Comisia.
Sistemul CAN, pe care oficialii Bursei l-au prezentat la sfarsitul lunii trecute, va oferi posibilitatea de finantare societatilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe piata reglementata, reprezentantii BVB sperand, insa, ca unele dintre aceste societati sa faca ulterior pasul spre piata reglementata. De asemenea, pe sistemul CAN vor putea fi tranzactionate si titluri ale companiilor listate deja pe alte piete din cadrul Uniunii Europene.
"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata. Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru companiile romanesti, si nu numai, de a tranzactiona pe ATS", explica in martie presedintele BVB, Stere Farmache.
"Listarea pe sistemul CAN ar fi avantajoasa, de exemplu, pentru societatile mici, care acceseaza fonduri structurate si au nevoie de cofinantare", completa Farmache.
Sistemul CAN va cuprinde trei sectiuni: instrumente financiare listate, instrumente listate si pe o alta piata reglementata si o sectiune "New Market", destinata start-up-urilor sau companiilor delistate anterior.
Instrumentele listate deja pe o alta piata reglementata, din teritoriul UE, vor putea fi tranzactionate prin intermediul brokerilor care activeaza pe cele doua piete. Totodata, pentru admiterea unor astfel de titluri pe ATS-ul BVB, Depozitarul Central de la Bucuresti va trebui sa fie interconectat la cel din tara unde sunt deja listate instrumentele financiare respective.
Recent, directorul BVB, Anca Dumitru, a spus ca pe sectiunea New Market a sistemului CAN ar putea fi tranzactionate si titlurile Fondului Proprietatea, pana la listarea pe piata reglementata, care ar putea avea loc cel mai devreme in septembrie.
"Din punctul de vedere al Bursei, prelistarea Fondului Proprietatea la sectiunea New Market a sistemului alternativ poate avea loc imediat dupa autorizarea ATS-ului. Pe categoria New Market se pot tranzactiona toate actiunile care au registrul la Depozitarul Central. Acum, singura problema este existenta contractului cu Depozitarul Central, pentru ca acesta sa poata sa deconteze tranzactiile cu actiuni FP prin intermediul Bursei", a explicat Dumitru.
CNVM a mai stabilit ca in termen de 60 de zile sa fie clarificata problematica pietei Rasdaq, in baza propunerilor BVB, ce urmeaza a fi analizate de catre Comisie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii