CNVM a avizat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei, denumit CAN-BVB
Data publicarii: 14-04-2010 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de la Bucuresti, denumit CAN-BVB, prin care se vor putea finanta si firmele care nu indeplinesc criteriiile de admitere pe piata reglementata, a anuntat Comisia.
Sistemul CAN, pe care oficialii Bursei l-au prezentat la sfarsitul lunii trecute, va oferi posibilitatea de finantare societatilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe piata reglementata, reprezentantii BVB sperand, insa, ca unele dintre aceste societati sa faca ulterior pasul spre piata reglementata. De asemenea, pe sistemul CAN vor putea fi tranzactionate si titluri ale companiilor listate deja pe alte piete din cadrul Uniunii Europene.
"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata. Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru companiile romanesti, si nu numai, de a tranzactiona pe ATS", explica in martie presedintele BVB, Stere Farmache.
"Listarea pe sistemul CAN ar fi avantajoasa, de exemplu, pentru societatile mici, care acceseaza fonduri structurate si au nevoie de cofinantare", completa Farmache.
Sistemul CAN va cuprinde trei sectiuni: instrumente financiare listate, instrumente listate si pe o alta piata reglementata si o sectiune "New Market", destinata start-up-urilor sau companiilor delistate anterior.
Instrumentele listate deja pe o alta piata reglementata, din teritoriul UE, vor putea fi tranzactionate prin intermediul brokerilor care activeaza pe cele doua piete. Totodata, pentru admiterea unor astfel de titluri pe ATS-ul BVB, Depozitarul Central de la Bucuresti va trebui sa fie interconectat la cel din tara unde sunt deja listate instrumentele financiare respective.
Recent, directorul BVB, Anca Dumitru, a spus ca pe sectiunea New Market a sistemului CAN ar putea fi tranzactionate si titlurile Fondului Proprietatea, pana la listarea pe piata reglementata, care ar putea avea loc cel mai devreme in septembrie.
"Din punctul de vedere al Bursei, prelistarea Fondului Proprietatea la sectiunea New Market a sistemului alternativ poate avea loc imediat dupa autorizarea ATS-ului. Pe categoria New Market se pot tranzactiona toate actiunile care au registrul la Depozitarul Central. Acum, singura problema este existenta contractului cu Depozitarul Central, pentru ca acesta sa poata sa deconteze tranzactiile cu actiuni FP prin intermediul Bursei", a explicat Dumitru.
CNVM a mai stabilit ca in termen de 60 de zile sa fie clarificata problematica pietei Rasdaq, in baza propunerilor BVB, ce urmeaza a fi analizate de catre Comisie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice