Vestul tarii, luat la ochi de cautatorii de aur
Data publicarii: 14-04-2010 | MediuRusi, canadieni sau investitori inregistrati in paradisuri fiscale controleaza, prin una sau mai multe subsidiare romanesti, zacamintele de aur.
In spatele scandalului generat de proiectul Rosia Montana, care a captat atentia publica, o intreaga industrie de exploatare a resurselor auro-argintifere inainteaza cu pasi marunti in zona Muntilor Apuseni.
Fie ca este vorba despre foste mine de stat reactivate de investitori privati, fie despre proiecte de la zero, aurul va fi scos la lumina. Miza e mare, avand in vedere aprecierea-record a aurului in ultima perioada.
Peste 20 de localitati din opt judete din vestul tarii - Caras- Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare si Maramures - vor fi "scurmate" in cautarea metalelor pretioase. Cele mai multe proiecte, opt la numar, vizeaza judetul Hunedoara, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Singura companie care are deja drept de exploatare in Hunedoara este Deva Gold, care deruleaza proiectul de la Certej. Daca toate avizele necesare vor fi obtinute pana la finele anului, productia ar demara in 2012, iar exploatarea ar dura 16 ani, potrivit lui Nicolae Stanca, directorul companiei.
Proiectele altor cinci companii sunt in etape preliminare - de prospectare a terenurilor pentru identificarea potentialelor resurse sau, mai avansat, de explorare (cand se estimeaza deja dimensiunea zacamintelor).
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii