Vestul tarii, luat la ochi de cautatorii de aur
Data publicarii: 14-04-2010 | MediuRusi, canadieni sau investitori inregistrati in paradisuri fiscale controleaza, prin una sau mai multe subsidiare romanesti, zacamintele de aur.
In spatele scandalului generat de proiectul Rosia Montana, care a captat atentia publica, o intreaga industrie de exploatare a resurselor auro-argintifere inainteaza cu pasi marunti in zona Muntilor Apuseni.
Fie ca este vorba despre foste mine de stat reactivate de investitori privati, fie despre proiecte de la zero, aurul va fi scos la lumina. Miza e mare, avand in vedere aprecierea-record a aurului in ultima perioada.
Peste 20 de localitati din opt judete din vestul tarii - Caras- Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare si Maramures - vor fi "scurmate" in cautarea metalelor pretioase. Cele mai multe proiecte, opt la numar, vizeaza judetul Hunedoara, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Singura companie care are deja drept de exploatare in Hunedoara este Deva Gold, care deruleaza proiectul de la Certej. Daca toate avizele necesare vor fi obtinute pana la finele anului, productia ar demara in 2012, iar exploatarea ar dura 16 ani, potrivit lui Nicolae Stanca, directorul companiei.
Proiectele altor cinci companii sunt in etape preliminare - de prospectare a terenurilor pentru identificarea potentialelor resurse sau, mai avansat, de explorare (cand se estimeaza deja dimensiunea zacamintelor).
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman