Notarii publici sustin ca legalitatea actiunilor angajatilor ANCPI este discutabila
Data publicarii: 11-04-2010 | ActualitateUniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPC) sustine ca amenintarea angajatilor ANCPI cu blocarea programului Prima Casa este discutabila din punct de vedere legal si ar putea dauna activitatii notariale, a comunicat institutia.
"In baza unui Protocol din anul 2004, notarii publici incaseaza tarifele de publicitate imobiliara si le vireaza in contul ANCPI, degrevand astfel Agentia si angajatii sai de aceasta activitate, fara perceperea vreunui comision (...) Fiecare notar sau delegat notarial depune si ridica o singura data 10 - 20 de acte, scutind zeci de cetateni de drumuri la birourile de carte funciara, iar angajatii ANCPI nu sunt deloc dezavantajati de faptul ca discuta cu un om, in loc de cateva zeci", se arata in comunicatul Uniunii Notarilor Publici.
Notarii publici precizeaza ca lungirea termenelor de rezolvare a lucrarilor la una sau mai multe luni constituie un fapt generator de coruptie, iar protestatarii confunda termenul de solutionare a unei petitii sau a oricarei cereri administrative, cu prestarea unui serviciu public, pentru care cetatenii platesc un tarif, de multe ori substantial.
Precizarea vine in urma anuntului facut de reprezentantii celor aproape 3.500 de angajati ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) au sustinut ca nu vor mai acorda, din 12 aprilie, "extrasul de carte funciara si actele de intabulare in regim de urgenta, fara de care nicio persoana nu va putea accesa de la banci fondurile necesare cumpararii unei locuinte".
Totodata, notarii publici arata ca lungirea termenelor va duce la scaderea numarului de lucrari rezolvate, iar veniturile ANCPI vor fi insuficiente pentru plata angajatilor.
"Este cu atat mai greu de inteles acest protest, in conditiile in care, in contextul crizei economice, activitatea de publicitate imobiliara a scazut in anul 2009 cu 30% fata de anul 2008, fara ca reducerea din ultima perioada a posturilor ANCPI ale personalului ramas fara obiectul muncii sa depaseasca 10%", arata UNNPC.
Aproape 70 de reprezentanti ai Federatiei Sindicale Cadastru si Publicitate Imobiliara au protestat vineri in fata Ministerului Administratei si Internelor pentru ca nu si-au primit integral salariile pe luna februarie si a amenintat ca vor bloca, incepand de luni, programul Prima Casa.
Reprezentantii ANCPI au sustinut ca angajatii Agentiei nu si-au primit integral salariile pe luna februarie, ci doar 70% si ca nu poate obliga angajatii sa lucreze peste program pentru eliberarea in regim de urgenta a actelor "in conditiile in care nu se platesc ore suplimentare, iar ANCPI lucreaza cu mai putin de 3.500 de angajati, fata de numarul de posturi aprobate prin Hotarare de Guvern, de 3.598".
In plus, sindicalistii au amenintat cu blocarea activitatii ANI si a Asociatiei Romane a Bancilor, a Consiliilor Judetene, precum si a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, prin faptul ca nu vor mai elibera avize de cadastru si informatii despre proprietatile din Romania.
Angajatii au mai cerut Ministerului Muncii incadrarea functiilor aferente angajatilor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara in grila Legii unitare de salarizare pe pozitia pe care se afla angajatii din Justitie, "intrucat nu vor sa fie remunerati precum politistii".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii