Cum arata economia dupa un an de recesiune

Data publicarii: 09-04-2010 | Economie

Industria, carligul trecerii PIB-ului pe plus in acest an, da semne anemice de revenire, in timp ce somajul creste incet, dar sigur. Primul trimestru este inca unul ratat pentru crestere. "Adevarul" a realizat o radiografie a economiei romanesti ce contrazice estimarile optimiste ale guvernantilor privind iesirea din criza.

Ziua in care vom putea numara doua trimestre consecutive de crestere economica - ce va marca, din punct de vedere tehnic, iesirea din recesiune - pare din ce in ce mai indepartata. Apoi, din momentul trecerii Produsului Intern Brut (PIB) pe plus in statistica, pana la efectul pozitiv resimtit de populatie vor mai trece alte cateva trimestre.

Oamenii de afaceri, direct implicati in activitatea economica, sunt mai sceptici in privinta iesirii din criza decat analistii. Dar niciunii, nici ceilalti, nu vad o revenire a economiei in primul trimestru al acestui an.

Lipsa de actiune

O alta opinie comuna este ca autoritatile, in ciuda propagandei agresive pe masurile "imaginare" anticriza, nu au luat deciziile necesare pentru incurajarea sectoarelor care ar putea determina cresterea PIB. Este vorba mai ales despre constructii, agricultura si servicii.

Statul, in afara directionarii celei mai mari parti din banii publici in domenii "sugativa" - precum cheltuielile curente - nu a reusit nici macar sa atraga banii privati spre infrastructura. Oamenii de afaceri spun ca acest lucru putea fi facut prin organizarea de licitatii sau prin oferirea de facilitati pentru cei care vor sa investeasca in proiecte publice.

Declaratiile guvernantilor cu privire la revenirea economiei pe plus au fost mereu contrazise de realitate. Iar cele cu privire la concentrarea banului public catre investitii au ramas doar la nivel de intentie.

"Eu cred ca incepand cu trimestrul patru al acestui an vom opri scaderea economica si vom incepe, cu trimestrul intai al anului 2010, o usoara crestere economica", spunea premierul Emil Boc la mijlocul lunii august a anului trecut. Doar ca realitatea a aratat ca Romania a inregistrat in ultimele trei luni din 2009 una dintre cele mai severe contractii economice din UE fata de trimestrul anterior, depasind toate asteptarile, inclusiv pe cele ale majoritatii analistilor. Doar Letonia si Irlanda au marcat scaderi mai severe.

Resemnare

Mediul de afaceri a renuntat sa mai astepte sprijinul statului si se bazeaza, acum, pe revenirea consumului in statele UE. Acesta ar urma sa antreneze exporturile romanesti si, pe cale de consecinta, sectorul industrial. Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constantin Bostina, activitatea in mediul privat nu evolueaza pozitiv.

"Activitatea in firmele mici si mijlocii este in usoara scadere. In companiile mari, chiar daca nu se mai vorbeste atat de agresiv despre restructurari, planurile sunt in asteptare", spune Bostina. Acesta adauga ca cel mai garv este ca statul nu-si plateste datoriile fata de antreprenori. "Pana la relansarea pietelor externe, care nu este exclus sa mai aiba parte de socuri, ar fi bine ca autoritatile sa stimuleze consumul intern. Si nu ma refer aici doar la consumul de alimente, ci mai ales la cel de materiale de constructii si, de ce nu, de servicii", precizeaza omul de afaceri.

Desi au pierdut timp pretios in anuntarea unor proiecte mari de infrastructura, guvernantii mai pot face cate ceva. Potrivit economistului Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, guvernul poate inca sa creeze cadrul necesar pentru atragerea fondurilor private. "Nu statul trebuie sa bage bani in infrastructura, dar poate macar sa-i atraga pe cei privati: sa faca ofertele necesare, sa dea drumul la licitatii", subliniaza analistul.

Semne slabe de revenire

Industria, motorul economiei romanesti din acest an, nu da semne clare de revenire. Productia industriala, serie bruta, a crescut cu 4,3% in februarie fata de ianuarie. Ajustata sezonier, insa, aceasta a scazut cu 2,5%.

Un semn bun, totusi, afacerile din industrie au inregistrat un avans de 6% in februarie fata de luna precedenta, sustinute de cea prelucratoare si cea extractiva. Revenirea din criza a industriei romanesti nu va fi insa una liniara, iar sectorul va infrunta noi scaderi in perioada urmatoare, avertiza Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati, in urma cu o luna, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul". "Vom continua cresterea cu suisuri si coborasuri, dar nu vor mai fi atinse minimele de la mijlocul anului trecut", a declarat seful combinatului siderurgic.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: