IMM-urile vor forfetarul in carca firmelor mari

Data publicarii: 07-04-2010 | Finante-Banci

Membrii CNIPMMR isi exprima dezacordul total pentru instituirea impozitului forfetar, cat si pentru mentinerea impozitului minim, avand in vedere dificultatile semnificative generate de criza financiara, fiscalitatea excesiva si efectele produse de impozitul minim asupra mediului de afaceri. CNIPMMR a criticat, astfel, impozitul forfetar, pe care il considera un factor care va duce de asemenea la inchiderea firmelor.

Totodata, reprezentantii IMM-urilor au precizat ca ''impozitul minim este neavenit pentru IMM si a dus la inchiderea a peste 195.000 de firme''. De asemenea, Consiliul pentru IMM-uri sustine introducerea unui impozit diferentiat pe ramuri, proportional cu amploarea activitatii. "Daca tot se renunta la el, propunem ca introducerea acestui impozit sa se faca printr-o viziune total schimbata. Sa se faca analize sociale si economice si sa se aplice doar sectoarelor in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care declara un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimica si petrochimica, industria alcoolului,  si a tutunului", se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), remis Curierului National.

"O asemenea abordare asigura o fundamentare riguroasa economica si sociala, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, intreprinderi sau persoane. CNIPMMR considera ca selectarea domeniilor in care se va aplica impozitul sa se realizeze pe baze economice si sociale riguroase, pe analize economice si studii de impact", se mai arata in comunicat.

MFP trebuie sa prezinte nota de impact 

In plus, CNIPMMR a transmis membrilor sai proiectul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, si avand in vedere observatiile primite, solicita Ministerului Finantelor Publice precizari cu privire la urmatoarele aspecte: argumentarea alegerii domeniilor pentru care se va aplica impozitul forfetar, raportat la numarul de societati comerciale din ramura respectiva, nivelul rentabilitatii, ponderea in PIB, contributia acestora la bugetul de stat, valoarea activelor gestionate, cat si comunicarea notei de impact, cu privire la efectele aplicarii masurii impozitului forfetar, cu evidentierea efectelor negative si pozitive cuantificabile asupra IMM-urilor si mediului de afaceri.

Plafonul de 35.000 euro este mai adecvat 

Mai mult decat atat, reprezentantii intreprinzatorilor sustin plafonul de 35.000 de euro. "Dintre cele 2 propuneri formulate de MFP privind plafonul maxim stabilit pentru aplicabilitatea impozitului forfetar (de 35.000 euro, respectiv de 100.000 euro), membrii CNIPMMR considera mai adecvat plafonul de 35.000 euro, nesustinand plafonul de 100.000 euro", potrivit comunicatului.

CNIPMMR solicita ca in cazul instituirii impozitului forfetar sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel incat sa fie mentinuta cota unica.

"Exemplificam: pentru codul CAEN 5610, potrivit formulei de calcul mentionata la art. 107 din proiectul MFP, rezulta ca pentru un restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16% care se calculeaza la profitul net, si nu la venitul brut. In aceste conditii, cota impozitului forfetar de 24%, respectiv 28% din veniturile brute, reprezinta o fiscalitate excesiva, care va avea ca efecte desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat", se mai arata in comunicat.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: