Palatul Mogosoaia, revendicat in instanta de mostenitorii Marthei Bibescu
Data publicarii: 07-04-2010 | ActualitateDoi mostenitori ai printesei Martha Bibescu au dat in judecata statul roman, solicitand retrocedarea domeniului si a Palatului Mogosoaia. Christopher John Ghika, cetatean britanic, si sora lui, Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti, cer judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti retrocedarea in natura a Palatului Mogosoaia, iar, daca acest lucru nu este posibil, sa fie despagubiti cu 10 milioane de euro.
Procesul va incepe pe 26 aprilie, cei doi mostenitori fiind reprezentati in instanta de casa de avocatura a fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.
Christopher John Ghika si Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti au depus la dosar mai multe documente, printre care traduceri ale certificatelor de mostenitor, procese-verbale care detaliaza ce suprafete, imobile si obiecte erau pe domeniu cand Palatul Mogosoia a fost preluat de statul roman in 1949.
Cei doi mostenitori sustin ca domeniul de la Mogosoaia, format din palat, dependinte, o livada si zeci de hectare de teren arabil, a fost dobandit de Martha Bibescu de la sotul acesteia, printul George Valentin Bibescu, printr-un 'Act de donatiune', datat 24 martie 1925.
Palatul de la Mogosoaia a fost construit, in 1702, de domnitorul Constantin Brancoveanu, care este transformat in han, in 1714, dupa ce domnitorul si cei patru fii ai sai sunt executati de turci.
Martha Bibescu intra in posesia Palatului Mogosoaia la inceputul secolului al XX-lea, dupa care renoveaza cladirilor si amenajeaza parcul domeniului si gradinile.
Domeniul a fost nationalizat in 1949, iar in 1952 incep noi lucrari de renovare si reamenajare a domeniului, astazi functionand ca muzeu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman