CE: Veniturile din taxarea bancilor ar putea ajunge la cel putin 50 miliarde euro pe an

Data publicarii: 07-04-2010 | Finante-Banci

Impunerea in Uniunea Europeana a unei taxe asupra sistemului bancar, idee pe care ministrii de finante o vor examina in cursul acestei luni, ar putea genera venituri anuale de cel putin 50 miliarde euro, arata un studiu al Comisiei Europene, publicat marti si citat de AFP.

O asemenea taxa, solicitata mai ales de Suedia, care deja a instituit un impozit asupra bancilor la nivel nationale, ar putea fi folosita pentru sustinerea bancilor in cazul unei alte crize, propunerea fiind sustinuta de Franta si Germania si fiind similara schemei propuse in SUA.

Studiul CE, care va fi folosit ca punct de lucru la reuniunea de la Madrid, arata ca taxarea bancilor ar forta sectorul sa-si planifice mai bine viitorul. Autorii studiului sustin ca "taxa ar putea stimula industria financiara sa-si internalizeze costul social al unei crize sistemice si, ca urmare, sa-si limiteze riscurile excesive".

Reuniunea din 16 si 17 aprilie urmareste pregatirea unei pozitii comune a UE pe acest subiect, care sa fie prezentata in iunie la summitul G20 din Canada.

Potrivit studiului, "daca se ia in calcul taxa suedeza de 0,036%, veniturile ar fi fost de 13 miliarde euro in 2009", in timp ce daca s-ar lua in considerare taxa din SUA de 0,15% "veniturile ar fi de peste 50 miliarde euro", la nivelul datelor privind sistemul bancar din 2009.

Bruxelles-ul a avertizat insa ca trebuie depasite mai multe probleme pentru a pune in practica o idee de acest fel. Pericolul cel mai mare este generat de fondurile care migreaza in afara UE, iar o alta problema ar tine de colectarea "asimetrica", in conditiile in care 80% din industria de servicii financiare din UE se gaseste in zona City din Londra.

Autoritatile germane au fost de acord saptamana trecuta sa includa in legislatie o noua taxa pe care institutiile financiare sa o verse intr-un fond comun pentru salvarea bancilor in caz de dificultate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: