In incinta castelului baroc Banffy din Cluj va fi amenajat un hotel
Data publicarii: 28-08-2006Una dintre institutiile care sprijina restaurarea castelului, considerat cel mai important castel baroc din Transilvania, este si Institutul de Conservare a Cladirilor Istorice din Marea Britanie. Directorul de programe europene al institutului, David Bexter, a explicat ca pe langa amenajarea hotelului intr-unul din cele trei corpuri principale a cladirii, restauratorii vor amenaja si un restaurant de lux, un centru de informare si de IT, dar si ateliere de manufacturi pentru sprijinirea localnicilor care vor sa isi dezvolte o afacere proprie.
Potrivit lui David Bexter, toata munca de renovare va costa sapte milioane de euro, dar pentru ca banii vin destul de greu, pana acum s-au adunat 1,5 milioane de euro, tot procesul de restaurare va dura probabil inca 15 ani.
Unul dintre sustinatorii proiectului de la Bondita este si printul Charles al Marii Britanii, care prin fundatia sa Prince of Wales Charitable Trust, a sprijinit ideea financiar si chiar a vizitat personal castelul in urma cu patru ani.
De asemenea, principesa Margareta a Romaniei a devenit in luna august patronul spiritual al castelului, datorita implicarii benefice pe care familia regala a Romaniei a avut-o de-a lungul timpului.
Vizibilitatea proiectului a crescut, din 2001 si pana in prezent, odata cu organizarea in Zilelor localitatii Bontida in incinta castelului. Editia din acest an, desfasurata in perioada 26-27 august, a fost imbogatita cu un concert sustinut de Filarmonica de Stat "Transilvania", cu un concurs gastronomic si multe programe pentru copii.
Castelul a fost construit la inceputul secolului XVIII de catre familia Banffy, iar denumirea de Versailles-ul Transilvaniei a primit-o datorita gradinii fabuloase pe care o avea in secolul XVII. Gradina este, de altfel, si primul parc baroc al Imperiului Austro- Ungar.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani