Creditele in lei pentru companii, cele mai scumpe din Europa

Data publicarii: 06-04-2010 | Finante-Banci

Oamenii de afaceri spun ca sunt tratati de banci ca potentiali "tepari", noteaza Financiarul. Romania are cele mai mari dobanzi din regiune la creditele in moneda nationala acordate companiilor, ratele fiind chiar duble fata de unele tari. Oamenii de afaceri spun ca, pe langa dobanzile descurajante, li se impun conditii foarte dure pentru a obtine imprumuturi. Astfel, analiza dosarelor dureaza foarte mult si se cer foarte multe garantii, chiar daca firmele sunt solvabile.

Relatia oamenilor de afaceri cu bancile se deruleaza in continuare cu greutate. Pe de o parte, firmele au probleme din cauza crizei economice si nu prezinta credibilitate, pe de alta parte sistemul bancar este excesiv de prudent si prefera sa crediteze statul. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca "bancile inca dau dobanzi prea mari la depozite si merg cu prudenta mai jos".

O sa mergem treptat in jos (cu dobanda de politica monetara - n.r.) si bancile comerciale vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite, daca situatia actuala in ceea ce priveste lichiditatile se pastreaza", a spus guvernatorul BNR. Dobanda de referinta a ajuns la un minim istoric de 6,5%, insa scaderea nu se reflecta atat de mult in sistemul bancar pe cat si-ar dori firmele. O comparatie cu tarile din regiune arata ca bancile din Romania au cele mai ridicate dobanzi la creditele cu dobanda variabila in moneda nationala. In luna februarie, dobanda medie a fost de 14,45% pentru imprumuturile mai mici de 1 milion de euro si de 11,08% la creditele mai mari.

Din aceste motive, firmele prefera sa se imprumute in alte monede, in special in euro. "Creditul in lei e foarte riscant pentru ca nu stii ce se poate intampla", considera omul de afaceri Sorin Minea, presedintele grupului Angst. In alte tari din regiune, dobanzile coboara si la jumatate in comparatie cu tara noastra. Cele mai mici rate ale dobanzilor sunt in Cehia, unde au ajuns in luna ianuarie la 4,14% la creditele mai mici de 1 milion de euro, respectiv la 2,82% pentru creditele mai mari. Pana si in Bulgaria, tara aflata intr-o situatie asemanatoare cu Romania, dobanzile sunt cu aproximativ patru procente mai mici.

Bancherii nu au incredere in firme

Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de dobanzile ridicate, dar in special de conditiile foarte grele de creditare, situatie "intretinuta" de imprumuturile facute de stat. Politica restrictiva a sistemului bancar se datoreaza in special inrautatirii situatiei firmelor din Romania si problemelor pe care le-au adus creditele acordate cu mare usurinta in perioada dinaintea declansarii crizei economice. In general, oamenii de afaceri se orienteaza spre imprumuturile in euro, pentru ca nu au incredere in leu si deruleaza afaceri cu alte tari din UE.

Presedintele grupului Angst spune ca incearca de cateva luni sa obtina un credit de cateva milioane de euro pentru firmele sale si intampina foarte multe dificultati, desi a incheiat anul 2009 cu profit, iar afacerea este solvabila. Una dintre probleme este aceea ca mijloacele fixe reprezinta doar 40% din garantie. "Nu acest lucru m-a deranjat insa, ci chitibusurile. Se lucreaza de parca bancile nu mai au incredere in noi, la fel ca in anii '90. Ne trateaza ca si cum nu cumva pregatim o teapa si de aici tot felul de analize si paraanalize ale documentelor.

Bancilor le este frica de innebunesc. Nu mai este increderea de acum doi ani, la ora actuala le este frica, pentru ca nu inteleg ce se intampla pe piata. Este foarte clar ca nu este incredere in ceea ce se intampla in Romania si in sansele Romaniei in urmatorii ani, pentru ca se vede ca tot ce se spune la guvern sunt bla-bla-uri, iar ceea ce se vede in piata este cu totul altceva: blocaj financiar, scaderea consumului, firme mari in prag de faliment", a declarat Sorin Minea.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: