Cum sa va certificati energetic casa
Data publicarii: 02-04-2010 | MediuChiar daca nu este inca obligatorie (va fi in curand la inchiere sau vanzare) certificarea energetica a casei/apartamentului este deosebit de oportuna intrucat certificatul de performanta energetica obtinut este insotit de recomandarile specialistilor pentru ca sa obtineti un confort sporit in casa si facturi mai mici la intretinere.
Ce este si cum se realizeaza efectiv certificatul de performanta energetica (CPE) al locuintei?
CPE-ul este un document tehnic informativ intocmit doar de auditorii energetici atestati de MDRT in baza Ordinului 550/2003. Procedura de certificare energetica include contactarea unui auditor energetic (din lista oficiala prezentata pe site-ul www.mdrt.ro sau din listele de la adresele www.aiiro.ro sau www.aiiro-bucuresti.ro) urmata de etapa de analizare a documentatiei tehnice existente si de culegere a informatiilor direct pe teren. Ulterior, se determina prin calcul consumurile de energie aferente sistemelor de instalatii din cladire (incalzire, apa calda menajera, iluminat, climatizare si ventilare) astfel incat cladirea sa se poata incadra intr-una din clasele de eficienta energetica de la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte putin eficient energetic). Orice cladire/apartament va primi in certificat o nota energetica cuprinsa intre 20 - 100, valorile peste 90 fiind caracteristice cladirilor eficiente energetic. Certificatul energetic va fi semnat si stampilat de auditor, devenind astfel un document oficial pentru care auditorul energetic isi asuma toata responsabilitatea.
Care sunt tarifele si cat dureaza obtinerea CPE -ului?
Tarifarea pentru prestarea serviciilor de certificare energetica tine cont de suprafata desfasurata a cladirii/apartamentului si de complexitatea instalatiilor. Pentru cladiri cu suprafete desfasurate de sute sau mii de mp, tariful specific pe mp va fi cu siguranta sub un euro. Pentru apartamente, tariful se calculeaza in principiu in functie de numarul de camere, valoarea fiind cuprinsa intre 150 - 300...500 euro. Durata de elaborare a unui singur certificat energetic nu ar trebui sa depaseasca trei - patru zile, chiar daca auditorul lucreaza singur. De asemenea, exista deja birouri de certificare si auditare energetica in care o echipa de doua - trei persoane si un auditor energetic pot realiza zilnic minim cinci CPE-uri.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani