Parlamentarii pot cumula pensia cu indemnizatia de deputat sau senator
Data publicarii: 01-04-2010 | PoliticaParlamentarii pot cumula pensia cu indemnizatia de deputat sau senator, chiar daca bugetarilor de rand le este interzis acest lucru, informeaza Realitatea TV.
Potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, parlamentarii si magistratii sunt doua dintre categoriile profesionale care se bucura in continuare de aceste beneficii. Saptamana trecuta, Birourile Permanente ale celor doua Camere au luat act de decizia Curtii, iar hotararea a fost publicata luni in Monitorul Oficial.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pentru Realitatea TV ca Birourile permanente nu au incalcat legislatia in vigoare, ci au contribuit la aplicarea ei, pentru ca legea le da dreptul alesilor sa cumuleze pensia cu salariul. "Birourile permanente nu pot modifica o lege. Ele pot sa adopte normele de aplicare a legii. De fapt acest lucru s-a intamplat. Statutul deputatilor si senatorilor, la articolul 41 alineatul 5, prevede ca indemnizatia parlamentarilor poate fi cumulata cu pensia si, in plus, exista o hotarare a Curtii Constitutionale care confirma constitutionalitatea acestei prevederi. In acest caz, birourile permanente nu au putut decat sa ia act", a declarat Roberta Anastase.
Articolul 41 din Statutul parlamentarului stipuleaza la paragraful (5) ca "indemnizatia lunara a deputatilor si senatorilor se cumuleaza cu pensia sau cu alte venituri si se supune impozitului pe venit, conform legii".
Invitati miercuri seara in emisiunea "Realitatea zilei", unii deputati s-au aratat surprinsi de hotararea luata in Birourile Permanente. "Eu n-am stiut ca a fost pus pe ordinea de zi. Imi recunosc greseala, a trecut pe langa mine", a spus Mihai Voicu, deputat PNL.
"Daca Boc e corect, asa cum sustine, trebuie sa-i retraga sprijinul doamnei Anastase", este de parere deputatul PDS Madalin Voicu. El recunoaste ca, in mod similar, si retragerea sprijinului PSD pentru presedintele Senatului, Mircea Geoana, ar fi o "masura corecta".
Nici reprezentantul puterii, deputata PDL Sulfina Barbu, nu era mai informata si a spus ca hotararea este o eroare care se poate indrepta. "Cu siguranta ca premierul nu a avut si nu si-a dat acceptul pentru o asemenea masura . Ea se poate corecta tot prin modificarea statutului parlamentar", a declarat Sulfina Barbu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice