Topul restantelor la credite: media in tara e de 4,6%, in opt judete - peste 6%

Data publicarii: 30-03-2010 | Finante-Banci

Ponderea restantelor a ajuns la 4,6% dupa primele doua luni ale acestui an, dupa ce, in decembrie 2009, nivelul era de 3,9%. Principalul motiv al acestei evolutii tine de faptul ca valoarea restantelor a urcat cu aproape 18% in perioada decembrie-februarie, in timp ce creditarea a batut pasul pe loc. In acest context, in opt judete, ponderea creditelor restante in totalul finantarilor a depasit 6%.

Ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor a crescut de la 4,37% in ianuarie la 4,6% in februarie, iar valoarea acestora a urcat cu 5,34%, la 9,24 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Comparativ cu februarie 2009, ponderea a crescut de aproape 2,3 ori, ca urmare a faptului ca, in ultimele 12 luni, valoarea imprumuturilor restante s-a majorat cu 120%, iar soldul total al creditelor a scazut cu aproape patru procente. Raportat la moneda de finantare, imprumuturile acordate in lei au generat cele mai mari neperformante. Astfel, ponderea creditelor restante in total imprumuturi in lei a urcat in februarie la 6,09%, de la 5,44% in decembrie 2009 si 5,75% in prima luna a acestui an. Totodata, restantele la creditele in valuta reprezentau in februarie 3,63% din totalul imprumuturilor, in crestere de la 3,45% in ianuarie si 2,86% la finele anului trecut.

Agravare pe fondul scaderii imprumuturilor

In contextul cresterii alerte a creditelor restante, opt judete ies in evidenta printr-un grad de neperformanta de peste 6%. Pe primul loc este Bistrita-Nasaud, care avea o pondere de aproape 8,8% in februarie 2010. Totusi, deteriorarea indicatorului de neperformanta nu a avut loc pe fondul unei cresteri rapide a restantelor. Datele BNR arata ca, fata de februarie 2009, volumul de intarzieri la plata a urcat cu numai 86%, sub media nationala. Pe de alta parte, portofoliul de credite s-a diminuat cu aproape 16 procente, evolutie ce scoate in evidenta imprumuturile restante.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: