Romanii dau jumatate din venituri pe taxe
Data publicarii: 29-03-2010 | Finante-BanciLa un salariu brut de 1.500 de lei pe luna, un angajat plateste 42,8% dari la stat. Banii ramasi abia ii ajung de mancare, intretinere si un plin de benzina. Dupa ce-si plateste impozitele directe, romanul este taxat si pentru consum. TVA si accizele sunt principalele surse ale bugetului Romaniei.
La un castig lunar brut de 1.500 de lei pe luna, romanul isi mai permite - dupa contributia la pensie, asigurarea de sanatate, somaj, impozitul pe venit si plata utilitatilor - mancare de 400 de lei, un plin de benzina si haine de 150 de lei.
Daca este fumator, art trebui sa se limiteze la patru pachete de tigari pe luna, in cazul in care, mizand pe vreo prima miraculoasa, isi amana pe ultima luna din an plata impozitului pe casa si masina. Daca mai trebuie sa cumpere si bunuri pentru casa, sau il bate gandul de vreo vacanta, trebuie sa renunte definitiv la fumat si sa se apuce serios de cura de slabire. Altfel, isi face datorii.
Romanul profilat intr-un studiu realizat cu ajutorul consultantilor fiscali de la Nexia International are un apartament de doua camere, o Dacia Logan si trebuie sa-si inhibe orice alte porniri consumiste in afara nevoilor de subzistenta. Lucrurile nu se schimba prea mult daca venitul este mai mare. Potrivit Luminitei Ristea, consultant fiscal la Nexia, cu cat rulam mai multi bani, cu atat contributia la bugetul de stat creste. Conditia sine qua non este ca banii sa fie "albi".
"Cand venitul este mic (ceea ce se poate spune, din pacate, despre majoritatea romanilor), multe nevoi sunt imposibil de indeplinit altfel decat pe datorie. Cand venitul este mare, la fel este si consumul taxat prin impozitele indirecte, deci si incasarile la buget", spune reprezentanta Nexia.
Cu alte cuvinte, in cazul unui venit mai mare impozitarea directa nu aduce semnificativ mai multi bani la bugetul statului, mai ales ca urmare a cotei unice. Dar contributia pe partea de impozite indirecte - TVA sau accize - este mult mai mare, fiind influentata de satisfacerea mai multor nevoi de consum.
Consumul ridicat a impulsionat cresterea economica a Romaniei in perioada 2007-2008, dar a inceput sa se comprime odata cu criza economica. Incasarile bugetare au fost influentate, la randul lor, de aceasta evolutie. Astfel, veniturile fiscale au scazut cu 6,9% in 2009 fata de 2008, cel mai mult reducandu-se incasarile din TVA.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani