Ce faceti cand firma isi muta sediul social
Data publicarii: 29-03-2010 | AfaceriCompania trebuie sa depuna o cerere la noua administratie financiara, dupa care ii va fi transferat dosarul si vor fi schimbate actele. Atunci cand o firma sau o persoana fizica autorizata isi muta sediul social dintr-o localitate in alta sau dintr-un sector al Capitalei in altul, trebuie sa urmeze niste pasi pentru ca dosarul sau fiscal sa fie transferat la administratia financiara de pe raza noii resedinte.
"Schimbarea sediului social nu implica cheltuieli in sarcina contribuabililor", au spus reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Acte necesare
Reprezentantul companiei va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla noul sediu formularul 050 "Cerere de de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului".
Comerciantul va mai depune copii de pe actele care fac dovada detinerii spatiului pentru domiciliul fiscal. In cazul PFA, se va depune si copie dupa actul de identitate, ne-au spus reprezentantii ANAF.
Functionarii Fiscului vor transmite acest dosar, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, catre administratia financiara de la vechiul sediu.
Reprezentantii organului fiscal unde contribuabilul a avut ultimul domiciliu pregatesc dosarul fiscal si il transmit catre administratia financiara de la noul sediu.
Alaturi de dosar, va fi trimis si certificatul de atestare fiscala, precum si fisa de evidenta pe platitor. Urmatorul pas este emiterea "Deciziei de inregistrare a sediului social si a domiciliului fiscal". Firma va primi cate un exemplar al certificatului de atestare fiscala si al deciziei.
Conditii pentru necomercianti Contribuabilii care nu au calitatea de comerciant, cei care nu au obligatia inregistrarii in Registrul Comertului, trebuie sa depuna la administratia fiscala din raza noului sediu formularul 010 "Declaratie de inregistrare/ Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", precum si formularul 050.
Acestea trebuie insotite de o copie de pe autorizatia de functionare sau de pe actul de infiintare, dovada detinerii sediului si o copie de pe actul de identitate la persoanele fizice.
Documentele vor urma acelasi traseu: vor fi transmise catre vechea administratie financiara, care va transfera dosarul fiscal, insotit de certificatul de atestare fiscala si de fisa de evidenta pe platitor.
Contribuabilul va primi cate un exemplar al certificatului de atestare fiscala si al deciziei de inregistrare a sediului social, dupa ce va fi emisa. Apoi va anula vechiul certificat de inregistrare fiscala si il va ridica pe cel nou.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile