Primul oras intrat in faliment
Data publicarii: 29-03-2010 | ActualitateDatoriile imense si incapacitatea de plata au determinat au-to-ritatile orasului Aninoasa, din Valea Jiului, sa declare situatie de "criza financiara", corespondentul falimentului in cazul firmelor.
Cu datorii de peste 3 milioane lei, la care se adauga un credit bancar pe care nu il poate returna, Primaria orasului Aninoasa, judetul Hunedoara, se afla intr-o situatie fara iesire. Pentru o societate comerciala, problema ar culmina cu falimentul, pentru o administratie publica, procedurile legale impun declararea situatiei de "criza financiara". Este exact ceea ce intentioneaza sa faca si primarul din Aninoasa, Ilie Botgros, care spune ca nu mai poate gestiona situatia imposibila care apasa institutia. "Vom anunta Finantele de la Deva, Curtea de Conturi, instiintam consiliul local si declaram criza financiara. In acest caz, organele competente vor trebui sa faca o analiza financiara si sa gaseasca o solutie de redresare", a declarat edilul.
Practic, reprezentantii Directiei Finantelor Publice si cei ai Curtii de Conturi se vor transforma intr-un administrator special al Primariei Aninoasa. Autoritatile dau insa asigurari ca bugetarii ale caror salarii depind de institutie nu vor fi mai afectati decat sunt in prezent de declararea falimentului. Lefurile vor fi in continuare platite, pentru ca au fost prevazute in buget si nu pot fi atinse de procedura, chiar daca vor exista intarzieri.
Aninoasa este un oras fara prea multi mari contribuabili care sa asigure un buget indestulator din taxe si impozite. Dupa inchiderea Exploatarii Miniere Aninoasa, care era cea mai mare companie din oras, bugetul local al orasului a ramas practic fara cel mai important contribuabil.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani