Noua tactica fiscala: cate putin de la multi
Data publicarii: 26-03-2010 | Finante-BanciZilele acestea se discuta la Ministerul Finantelor un proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codului Fiscal. Astfel, potrivit consultantilor fiscali, printre cele mai importante masuri ce urmeaza a fi luate se numara impozitul forfetar, dar si impozitarea terenurilor sau a bonurilor valorice. ''Sunt discutii la Finante pe acest proiect de lucru care va modifica Codul Fiscal. Guvernul ne-a cerut sa venim cu propuneri, sa facem analize si consultari, dar in goana statului de a strange bani la buget, probabil in Monitorul Oficial va aparea tot ce vor ei'', a declarat pentru Curierul National Gabriel Sincu, senior tax partner la compania Mazars.
Potrivit documentului, obtinut de Curierul National, Guvernul a definitivat lista domeniilor ce vor fi incluse pe lista impozitului forfetar. Astfel, transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care mai figureaza si centrele de fitness. Alte servicii nou introduse, clasificate dupa Codul CAEN, pentru care se va plati impozit forfetar sunt vulcanizarile, transporturile urbane, suburbane si metropolitane de calatori, alte transporturi terestre de calatori, activitati de intretinere peisagistica, activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole), activitati de creare artistica, activitati de gestionare a salilor de spectacole si alte activitati de servicii.
Impozit asupra parcurilor pentru rulote, campinguri si tabere
Printre domeniile care au fost initial incluse in lista si au fost ulterior eliminate se mai numara repararea calculatoarelor si a echipamentelor de comunicatii, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, balciurile si parcurile de distractii. Astfel, in noua lista a serviciilor propuse pentru impozitul forfetar mai sunt incluse intretinerea si repararea autovehiculelor (vulcanizari), hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere si alte servicii de cazare.
De asemenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru restaurante, firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, alte servicii de rezervare si asistenta turistica. Lista continua cu repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina, repararea incaltamintei si a articolelor din piele, repararea mobilei si a furniturilor casnice, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, repararea articolelor de uz personal si gospodaresc, spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana, coafura si alte activitati de infrumusetare, activitati de pompe funebre si similare, activitati de intretinere corporala si alte activitati de servicii.
Taxa creste odata cu rangul localitatii
In proiectul Guvernului este prezentata si modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului forfetar in cazul categoriilor "Restaurante, baruri cafenele", si "Hoteluri si alte facilitati de cazare". In cazul primei categorii, firmele prestatoare vor plati o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile. ''Statul incearca prin acest impozit forfetar, dar si prin celelalte taxe, sa adune cate putin de la mai multi. Probabil pe acest principiu se va baza noul Cod Fiscal. Pentru impozitul forfetar sfera de aplicare va fi limitata, mai mult ca sigur va fi pentru activitati cu venituri intre 35.000 de euro si 100.000 de euro'', a declarat pentru Curierul National Gabriel Biris, managing partner al firmei de avocatura Biris Goran.
Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila mai mare de 10 metri patrati. Proprietarul unui bar cu o suprafata de 20 de metri patrati, tot dintr-un sat, va plati 3.400 de lei. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an. Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maximum 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei, in timp ce impozitul maxim pentru o suprafata totala utila de 240 de metri patrati ajunge la 34.500 de lei. La oras, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile