Agentiile de colectare au recuperat numai un sfert din creante in 2009
Data publicarii: 26-03-2010 | Finante-BanciCompaniile de specialitate au recuperat anul trecut 24% din creante, respectiv 264 mil. euro din totalul de 1,1 mld. euro, iar veniturile din colectarea creantelor au fost de aproximativ 19 mil. euro, a spus presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), Cristian Ionescu.
Numarul creantelor a crescut in 2009 cu 76%, la 3,6 milioane de cazuri, iar valoarea acestora a urcat cu 71% fata de cea din 2008, la 1,1 miliarde euro.
Cristian Ionescu a adaugat ca firmele de colectare a creantelor au reusit sa recupereze anul trecut aproape 2,2 milioane de creante de la persoanele fizice, in valoare de 218 milioane euro, iar pe segmentul corporativ au fost finalizate cu succes 70.600 de cazuri, sumele recuperate insumand 45,5 milioane euro.
"In anul 2009 au existat 3,36 milioane debite restante de la persoanele fizice, in valoare de 950 milioane euro, iar volumul restantelor la credite s-a dublat in trimestrul patru din 2009 fata de inceputul anului trecut si a ajus la 247.957 de cazuri. Pe segmentul creantelor de recuperat intre persoane juridice, valoarea incredintata spre recuperare a fost de 150 milioane euro, cu un numar de 83.000 de cazuri", a precizat presedintele AMCC.
Recuperatorii sustin ca numarul cazurilor de executari silite a crescut semnificativ in 2009, in conditiile in care in anii anteriori crizei economice "principalul motor de crestere al pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila".
Numarul creditelor neperformante ale persoanelor fizice din Romania s-a dublat in a doua parte a anului 2009, fata de primele doua trimestre, iar valoarea maxima a portofoliilor externalizate a ajuns la 81 milioane euro in trimestrul IV, a mai spus Ionescu.
Numarul romanilor care nu si-au mai putut onora datoriile avute la diferiti creditori din strainatate a crescut de patru ori in ultimul trimestru al anului trecut fata de prima parte a lui 2009, iar valoarea datoriilor catre creditorii externi a crescut de la 1 milion euro in trimestrul I la 4 milioane euro in trimestrul IV.
"Este vorba despre acei romani care au trait in strainatate si si-au facut credite si acum s-au intors in tara si nu mai au de unde sa-si plateasca datoriile", a explicat Ionescu.
Cele 10 companii membre in AMCC insumeaza aproximativ 80% din cota de piata a colectarii creantelor comerciale, avand in total peste 1.500 de angajati, potrivit datelor asociatiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice