Piata asteapta casele la jumatate de pret
Data publicarii: 25-03-2010 | ImobiliareCreditele pentru locuinte contractate in 2008 atarna greu pe umerii romanilor, asa ca peste 100.000 de persoane fizice sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci si este posibil ca numarul lor sa creasca. Aceasta situatie aduce o noua lovitura pentru vanzatorii de locuinte, deoarece in piata vor aparea case foarte ieftine vandute de banci, chiar la jumatate din pretul lor initial, a declarat Cristian Clenciu, presedinte ARAI, pentru Curierul National.
"Dupa cum am auzit, bancile vor executa garantia a peste 100.000 de oameni, in mare parte sunt credite de nevoi personale, foarte putine ipotecare. Si atunci unii oamenii care mai reusesc sa-si vanda apartamentul prefera sa o faca solicitand un pret mai mic, astfel rezolvandu-si problemele. In ultima instanta, banca va vinde apartamentul la jumatate din valoarea lui din piata", a afirmat Cristian Clenciu.
Marja de negociere de pana la 20%
Cristian Clenciu a explicat ca in momentul de fata exista doua tipuri de tranzactii in piata: cele normale si cele realizate sub presiunea de a vinde. Pentru ca avem doua situatii diferite, avem si marje de negociere diferite. "Daca vorbim de o tranzactie fortata, unde proprietarul are nevoie de cash urgent, sau are probleme cu creditul si este sub presiunea de a vinde marja de negociere poate ajunge pana la 20%. Pe cand o tranzactie normala in care proprietarul nu este nevoit sa vanda atunci marjele de negociere sunt mult mai mici, undeva pana in 5%. Din 2009 si pana in prezent am intalnit multe cazuri in care oamenii sunt nevoiti sa vanda, chiar mai multe decat in trecut. Numarul lor se remarca si acest fenomen se simte foarte mult fata de ce se intampla in trecut", a subliniat presedintele ARAI. El a mai explicat, ca preturile cele mai mici le regasim pe segmentul celor care sunt nevoiti sa vanda, iar segmentul celor care nu sunt nevoiti, dar au locuinta la vanzare, gasim preturile considerate de ei de piata, dar care sunt sensibil mai ridicate decat celelalte.
Achizitia unei locuinte, lasata pe ultimul plan
"Suntem intr-o perioada de incertitudine tinuta si de evolutia economiei romanesti. Achizitiile imobiliare sunt facute de unii dintre noi o data in viata. Pentru a achizitiona o locuinta implica datorii pentru multi ani de zile. Pe fundalul crizei economice acute in Romania, problema unei achizitii imobiliare a fost lasata pe ultimul plan", a mentionat Cristian Clenciu.
In opinia reprezentantului ARAI, dupa un an greu, urmeaza un an si mai greu. El a dat si un exemplu: intr-o familie unde unul din membri nu mai are serviciu, nu se mai gandesc la o achizitie imobiliara, acest lucru ar insemna o procedura sinucigasa. "Deciziile de achizitie se vor amana pana ce economia va da semne de revenire, cand numarul de someri va scadea si cand vom vedea o absorbire a fortei de munca", a mai adaugat Cristian Clenciu.
Revenirea pietei va avea loc cand va creste numarul de tranzactii
Presedintele ARAI ne-a mai spus ca personal se astepta la o revenire a pietei in a doua parte a acestui an, dar situatia actuala din piata l-a facut mai rezervat in acest gen de estimari. "Cand vorbesc de o revenire a pietei, nu ma refer la cresterea preturilor, ci la sporirea numarului de tranzactii. Este important ca pe o piata imobiliara sanatoasa si matura sa se realizeze tranzactii si nu sa se faca la valori maxime. Asta inseamna ca avem o piata sanatoasa unde banii se invart", a mai explicat Cristian Clenciu.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice