Francul elvetian ruineaza datornicii
Data publicarii: 25-03-2010 | Finante-BanciEvolutiile din ultima vreme ale francului elvetian ar trebui sa ii puna pe ganduri pe cei cateva sute de mii de romani care au optat pentru imprumuturi in aceasta moneda. Francul a atins ieri un nou maxim in raport cu euro, iar cursul de schimb a coborat la 1,4232 franci/euro, consemnand un nou minim istoric. Trendul de apreciere se mentine inca de la jumatatea anului trecut, in ciuda eforturilor pe care banca centrala a Elvetiei le face pentru a sprijini economia din tara cantoanelor prin deprecierea monedei. Dobanda la francul elvetian (LIBOR-CHF) se mentine in apropierea valorii de 0%. Cei care s-au imprumutat in moneda elvetiana in urma cu doi-trei ani platesc acum rate cu pana la 50% mai mari. Scaderea de dobanzi a atenuat cresterea ratelor.
"In anii anteriori, creditele in franci erau avantajoase pentru client datorita costurilor de finantare reduse. Pe fondul crizei financiare, costul finantarii in aceasta moneda a crescut foarte mult, influentat fiind atat de cresterea perceptiei riscului de tara, dar si din cauza faptului ca francul este cunoscut ca moneda de fuga", spune Radu Topliceanu, director de retail la Raiffeisen.
De altfel, de la inceputul anului trecut pana in prezent, este sesizabila o crestere a ratelor la creditele in moneda exotica. In medie, efortul lunar a crescut cu pana la 20% in ultimul an. In ultimii trei ani, diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare rata a fost de 50%. In lei, cursul a crescut de la 1,9 la 2,85 pentru un franc. Daca dobanda este legata de LIBOR, scaderea acestuia a redus impactul la cel mult 25%.
Mentionam ca inca de la finele anului 2008 bancile locale au renuntat sa mai acorde credite in moneda exotica. Pana atunci, cele mai active banci din acest punct de vedere au fost Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Cre-dit Europe Bank, Volksbank, OTP, Bancpost si Raiffeisen.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani