Ce drepturi ai daca esti concediat
Data publicarii: 25-03-2010 | HR/CariereIndiferent daca e vorba despre o concediere individuala sau colectiva, angajatii au dreptul la un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare, perioada in care nu sunt obligati sa munceasca mai mult de 4 ore pe zi.
In acelasi timp, angajatul supus disponibilizarii este indreptatit la o compensatie baneasca, a carei valoare nu poate fi mai mica decat un salariu de baza. Care sunt toate celelalte drepturi ale angajatilor disponibilizati si cum ar trebui sa decurga legal procesul concedierii ne explica avocatul Magda Volonciu, de la societatea de avocatura Volonciu si Asociatii.
Pentru a putea opera o concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, trebuie sa existe cauze obiective care sa justifice desfiintarea posturilor ocupate de cei supusi disponibilizarii. "Legea nu determina care ar fi acele cauze care sa justifice o astfel de desfiintare de posturi, singura cerinta a legii fiind ca inlaturarea posturilor din organigrame sa se faca in mod efectiv. Concedierea se considera a fi legala si intemeiata daca angajatorul care dispune concedierea poate face dovada faptului ca desfiintarea postului a fost efectiva si nu numai simulata, ca au existat motive obiective justificate care sa impuna masura", spune Magda Volonciu.
Astfel de cerinte functioneaza atat in cazul concedierilor individuale, cat si a celor colective, si intr-un caz si in celalalt urmand a se emite o decizie individuala cu privire la masura aplicabila unui singur salariat. "In cazul in care reorganizarea ar afecta un numar mai mare de pozitii intr-o perioada de 30 de zile, atunci intervin procedurile specifice si mult mai complexe impuse de o concediere colectiva", arata Volonciu. Numarul de pozitii supuse desfiintarii se raporteaza la numarul total de salariati dintr-o unitate si in functie de aceasta se apreciaza daca intervine sau nu o concediere colectiva.
Preaviz si plati compensatorii
Salariatii beneficiaza, in temeiul art. 65 din Codul muncii, de anumite elemente de protectie in cazul in care se dispune concedierea lor pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Preavizul este primul dintre ele.
Concedierea nu poate fi dispusa imediat. Intre momentul in care salariatul ia cunostinta de iminenta disponibilizarii sale si pana la efectiva disponibilizare trebuie sa intervina un termen de preaviz (care nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare, avand in vedere dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national, chiar daca art. 73 din Codul muncii stabileste o perioada minima de preaviz de numai 15 zile lucratoare).
"Termenul de preaviz are drept scop acordarea unui ragaz salariatului care este lovit de situatia ramanerii fara serviciu, astfel incat sa poata sa caute in acest interval posibilitati de a reduce din consecintele nefaste la concedierii sale", spune avocatul.
Pe durata preavizului salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale corespunzatoare pentru norma intreaga, dar este chemat sa lucreze cel mult patru ore pe zi, existand si posibilitatea de a beneficia de o perioada libera cumulata (jumatate din perioada de preaviz sa lucreze, cealalta jumatate sa beneficieze de timp liber integral platit).
Desi legea nu prevede in mod expres, si in cazul concedierilor pentru motive ce nu tin de persoana salariatului se impune a se incerca o redistribuire a salariatilor ce urmeaza a fi disponibilizati pe locurile vacante existente la nivelul unitatii, in masura in care astfel de locuri vacante exista si corespund competentei profesionale a celor a caror loc de munca este periclitat.
In pasul urmator, angajatorul trebuie sa anunte Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, pentru ca aceasta sa fie pregatita pentru luarea in evidente a unui nou somer, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate.
"Salariatul supus disponibilizarii este indreptati si la o compensatie baneasca pentru pierderea locului de munca, a carei valoare se negociaza prin contractul colectiv de munca aplicabil", adauga Volonciu. Conform dispozitiilor din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, valoarea compensatiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza al celui ce urmeaza a fi concediat corespunzator lunii anterioare concedierii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman