Absolventii fara experienta au sanse minime de angajare
Data publicarii: 24-03-2010 | HR/CariereIn conditiile in care tinerii absolventi sau studenti nu au un sprijin, nu au experienta in campul muncii, sansele lor de angajare sunt minime, de aceea o mare parte dintre ei se angajeaza din timpul facultatii.
"Situatia tinerilor absolventi sau studenti care vor sa intre in campul muncii este exceptional de dificila. Daca tinerii nu au o relatie, acestia nu reusesc sa se angajeze", a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mari si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Angajarile sunt anevoioase si in cazul celor cu experienta. Banii pe care i-ar putea aloca un angajator pentru un salariu ii directioneaza catre un om cu experienta. Spre exemplu, daca in 2008 pentru un post de sef departamentul de contabilitate un angajator trebuia sa ofere un salariu de 30-35 de milioane, acum vorbim de un venit de 1.500 lei", a mai explicat Florea Parvu. El a mai dat un exemplu: "Daca in 2008 nu gaseam un inginer sa-l ducem pe santier, acum pentru postul de director tehnic in doua zile am primit 150 de CV-uri care solicita un salariu in jur de 1.800 lei".
In acelasi timp, el a intarit ca sansele tinerilor sunt minime, de aceea multi tineri vor pleca in strainatate sa lucreze, iar acolo isi vor intemeia o familie. In acest timp, populatia din Romania imbatraneste si nu are cine sa o inlocuiasca.
Practica din facultate nu se contorizeaza ca experienta
In cadrul facultatii, studentii au parte si de cateva ore de practica, dar se pare ca in piata muncii aceasta practica nu ii ajuta deloc. "Practica in facultati nu are absolut nicio importanta pentru niciun angajator. Experienta din campul muncii reprezinta criteriul principal dupa care se fac angajari", a mai precizat vicepresedintele CNIPMMR.
Pentru a patrunde in campul muncii este destul de greu, de aceea foarte multi tineri se angajeaza din perioada studentiei. Conform unui sondaj Myjob, aproape 70% dintre studentii romani incep sa lucreze inca din timpul facultatii, tocmai pentru a preintampina ulterior dificultati la angajare.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman