Ce taxe si impozite ar putea creste in 2010
Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-BanciGuvernul si-a propus "reevaluarea" taxelor pe proprietate in acest an, pentru a face rost de bani. Unii analisti vad posibila chiar si cresterea TVA. In timp ce, oficial, TVA sau cota unica de impozitare raman neschimbate in acest an, guvernul se bazeaza pe cresterea altor tipuri de taxe si impozite colectate, pentru majorarea veniturilor bugetare si tinerea in frau a deficitului bugetar. De pilda, Ministerul Finantelor, condus de Sebastian Vladescu, mizeaza in 2010 pe "reevaluarea" impozitelor pe proprietate, potrivit programului de convergenta 2009-2012.
Astfel, in documentul citat, aprobat luni de guvern si care trebuie avizat de Comisia Europeana, printre principalele masuri avute in vedere in acest an se numara reevaluarea impozitelor si taxelor pe proprietate, majorarea accizelor la tutun si carburanti si introducerea taxei pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente. Dupa cum se stie, accizele la produsele mentionate s-au majorat deja semnificativ de la 1 ianuarie, ceea ce a dus la scumpiri importante.
"E inevitabila cresterea TVA"
De asemenea, Vladescu a declarat in repetate randuri ca intentioneaza sa impoziteze proprietatile imobiliare la valoarea lor reala, de piata - idee inclusa si in programul de guvernare - fara a da insa un termen. Totusi, Finantele estimeaza ca in acest an incasarile din impozitele pe proprietate vor creste pana la un nivel echivalentul a 1,4% din PIB, fata de 0,9% in 2009.
Analistul Ilie Serbanescu este de parere ca guvernantii vor fi reticenti la majorarea impozitelor pe proprietati. "E vorba in primul rand de interesele lor personale. Cred, mai degraba, ca e inevitabila cresterea TVA. Nu se vor descurca fara asta. In 2011 e tarziu si mai vine si campania electorala, e mai strategic anul acesta", ne-a spus Serbanescu. Potrivit acestuia, majorarea ar putea fi, in functie de necesar, de 2-3 puncte procentuale.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice