Cum puteti sa evitati executarea silita

Data publicarii: 23-03-2010 | Finante-Banci

Daca anunti banca din timp ca te afli in imposibilitatea de a-ti mai achita ratele, se pot gasi solutii astfel incat sa nu te trezesti scos in strada. Dupa explozia de restante din 2009 este de asteptat ca o parte dintre cei care nu si-au achitat ratele sa ajunga sa fie executati silit de banca.

Persoanele care au in derulare credite ipotecare sau cu alte garantii si care nu isi mai pot achita ratele, isi pot lua cateva masuri de precautie pentru a fi sigure ca vor evita situatia neplacuta a executarii silite.

Avocatul Valentin Burlacu ii sfatuieste pe cei cu datorii la banci ca, din momentul in care realizeaza ca nu mai pot sustine efortul financiar al ratelor lunare, sa ia legatura cu institutia bancara si sa incerce obtinerea unei amanari sau reesalonari.

"Bancile sunt deschise la negociere, fie ca vorbim de amanari de plata sau reesalonari ale datoriilor, insa este foarte important ca persoanele cu credite sa-si anunte din timp orice schimbare aparuta in situatia financiara lunara", concluzioneaza Valentin Burlacu.

Trebuie retinut faptul ca este indicat ca fiecare cerere adresata bancii sa nu fie numai verbala, ci si in scris, pentru a putea dovedi ulterior ca ati fost de buna-credinta.

Cei care intra in incapacitate de plata trebuie sa demonstreze bancii ca se afla intr-o situatie financiara dificila si sa anexeze cererii de amanare sau reesalonare documente care sa dovedeasca acest lucru. Prin respectivele documente se intelege, spre exemplu, adeverinte de somaj, decizii de micsorare a venitului salarial.

De asemenea, trebuie evitata depasirea unei perioade de 90 de zile de restante fara a anunta banca de incapacitatea de plata a ratei. Dupa aceasta perioada, adauga Burlacu, riscul demararii procedurii de executare silita creste.

Tot mai multe case scoase la licitatie

Pe de alta parte, daca sunteti instiintati ca dosarul imprumutului dumneavoastra a fost transferat unei firme specializate in recuperari de creante, trebuie sa luati legatura cu reprezentantii acesteia pentru a afla ce aveti de facut. Numarul datornicilor executati silit a crescut, in intervalul ianuarie-martie 2010, cu aproape 20% fata de primele trei luni ale anului trecut, potrivit lui Daniel Mihalache, executor judecatoresc.

"Acest lucru este evident, daca analizam oferta de bunuri imobiliare postata pe siteurile bancilor, cu mult mai numeroasa fata de debutul lui 2009", spune executorul. Bunul imobil scos la licitatie, in urma neplatii ratelor bancare, poate avea un pret de pornire cu pana 25% mai mic fata de evaluarea facuta de banca.

"Este evident faptul ca institutiile creditoare urmaresc recuperarea datoriei de la debitor si sunt mai putin interesate de obtinerea unei sume indeajuns de mari incat sa-si recupereze banii, dar sa-i ramana si imprumutatului o mica suma", spune reprezentantul unei companii specializate in managementul creantelor.

Mai mult, adauga aceeasi sursa, unii datornici se pot gasi in situatia extrem de neplacuta in care sa fie anuntati, chiar si dupa executarea silita a bunurilor detinute in acel moment, ca datoria lor nu s-a stins.

In acest caz, diferenta dintre suma obtinuta de banca in urma licitatiei si cea care reprezinta valoarea creantelor urmeaza sa fie achitata din veniturile ulterioare ale debitorului. Concret, printr-o sentinta judecatoreasca banca, poate popri veniturile debitorului pana la stingerea datoriilor.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: