Angajatul roman: munceste 12 ore pe zi si nu se plange. Noul stahanovist, romanul corporatist

Data publicarii: 23-03-2010 | HR/Cariere

23% dintre angajati lucreaza 10-12 ore pe zi, 66% fac ore suplimentare iar 45% dintre ei se simt extenuati cand ies de la serviciu. Cu toate acestea: 85% sunt multumiti de program, 78% de volumul de munca, 59% de salariu iar 82% sustin ca sunt, de asemenea, multumiti de relatia cu sefii.

Angajatul roman pare a fi intruchiparea celor mai frumoase asteptari ale patronilor: lucreaza mult, e multumit de salariu si de colegii sai, face ore suplimentare din proprie initiativa, iar daca este pus in fata unui abuz la serviciu, sunt 23% sanse sa nu faca absolut nimic. Mai mult decat atat, 82% dintre romani sustin ca sunt multumiti de relatia pe care o au cu sefii lor. Acesta este portretul robot al angajatului roman, asa cum reiese el dintr-un sondaj de opinie al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) facut public luni.

In medie, 23% dintre angajatii romani lucreaza 10-12 ore pe zi, in timp ce marea majoritate, respectiv 60%, lucreaza zilnic 8-9 ore. In ciuda programului prelungit insa, 85% dintre ei sunt multumiti de programul de lucru si 59% de salariul lunar pe care il ridica de la casierie.

Multumiti si de program, si de salariu, si de sefi

Desi 45% dintre angajatii, patronii si liber profesionistii care au luat parte la sondaj sustin ca la sfarsitul zilei de lucru se simt extenuati, in mare si in foarte mare masura, 85% dintre ei sunt multumiti sau foarte multumiti de programul de lucru iar 78% de volumul de munca de la serviciu. Per total, 91% angajati si liber profesionisti sunt multumiti sau foarte multumiti de serviciul lor, doar 6% fiind nemultumiti.

In ceea ce priveste relatiile pe care le au cu colegii, 91% sustin ca sunt multumiti sau foarte multumiti.

"Este normal sa vrei sa ai o relatie cat mai buna cu cei alaturi de care iti petreci o mare parte a zilei. E firesc sa incerci sa te intelegi cat mai bine cu ei, mai ales atat timp cat, in cazul proiectelor pe echipe, ai nevoie, la un moment dat, de ajutorul cuiva", explica Nechifor. Surprinzator poate, angajatii romani sunt cat se poate de multumiti si de relatia pe care o au cu sefii lor directi, respectiv 26% sunt multumiti, 56% sunt foarte multumiti, si doar 8% sunt nemultumiti, in timp ce 1% dintre ei sunt foarte nemultumiti iar 8% nu au raspuns.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: