Legea falimentului personal a trecut de Senat

Data publicarii: 23-03-2010 | Finante-Banci

Proiectul de lege care reglementeaza falimentul persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, dupa ce a primit azivul Comisiei Juridice, urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru analiza.

Senatorul PD-L Iulian Urban, initiatorul proiectului, spune ca o astfel de lege ar permite clientilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, fie pentru ca au fost concediati sau pentru ca le-a fost redus salariul, sa intre sub protectia Tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit pe clienti, iar datoriile vor putea fi reesalonate.

Proiectul de lege, realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA, permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos.

Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior.

O persoana va fi considerata de buna credinta daca, din motive care nu depind de ea, precum concedierea sau micsorarea de salariu, nu isi mai poate plati datoria catre banci. "Persoana respectiva va trebui sa prezinte in fata judecatorului si a creditorilor un plan de redresare in care prezinta cum isi va achita lunar 75% din datoria fata de creditor. Judecatorul va decide care cereri vor fi aprobate si care nu", a explicat Iulian Urban.

In cazul in care instanta considera ca falimentul a fost fraudulos, respectiv persoana in cauza nu si-a platit ratele intentionat, aceasta nu va mai putea prin lege sa acceseze niciun tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-sapte ani.

Proiectul de lege asteapta avizul comisiilor din Camera Deputatilor, iar apoi votul in plen.

Asa cum era de asteptat, bancile considera inoportuna o asemenea lege.

Presedintele Asociatiei Romane Bancilor, Radu Gratian Ghetea apreciaza ca proiectul de lege are ambiguitati. "Aceasta prevedere ar crea in mintea foarte multor clienti ideea ca daca iti declara falimentul personal scapa de 25% din datorie, neinteresandu-i ca nu mai pot sa iau un credit dupa aceea, mai ales ca va fi sters de la Biroul de Credit", spune Ghetea.

Potrivit acestuia, daca s-ar sterge datoriile potrivit acestei legi, la 10% dintre persoanele care in prezent au credite in Romania, bancile ar pierde aproximativ 600 de milioane de euro.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: