Cum ar fi daca ti-ai conduce afacerile dintr-un hamac din Thailanda?
Data publicarii: 23-03-2010 | LifestyleCativa oameni din industria de comunicare s-au hotarat sa plece din tara, pe termen lung, sa se trateze de criza care lovise piata pe care activau. Au ales un loc total diferit de ce aveau acasa - o tara cu clima tropicala, unde sa poata trai cat mai aproape de natura, cu oameni prietenosi, unde costul vietii sa fie mic si de unde sa poata avea, totusi, acces la internet, deoarece fiecare dintre ei urma sa isi conduca business-ul sau proiectele de acolo.
Ideea de a alege Koh Pha Ngan, o mica insula din Golful Thailandei, a fost a lui Bradut Florescu. El calatorise destul de mult in Asia, fusese chiar pe insula aceea cu cativa ani in urma, si i se parea locul perfect: poti trai linistit intr-un golfulet cu cocotieri, departe de turistii galagiosi, dar poti sa mergi si la unele dintre cele mai celebre petreceri din lume, Full Moon Parties, in timpul carora populatia insulei se dubleaza sau chiar tripleaza.
Fiecare dintre ei aveau in tara proiecte, pe care le-a continuat de pe insula. Diana Capatana este Creative Director si asociat la Re:ply, agentie de comunicare specializata in publishing & in comunicare corporate si de brand. Cristi M. si Andrei Blotzu au o firma de online, Ioana Florea Nut, prietena lui Cristi, a fost Art Director la DDB, dar face acum ilustratie de carte. Razvan Moldovan este Producator & Managing Partner la X-Scape Media. Bradut Florescu a fost Creative Director la DDB si in Media Pro, director de strategie la Realitatea-Catavencu, iar acum are mai multe proiecte online, de la site-ul de turism amazingrace.ro la propriul sau blog.
In domeniul in care lucreaza Razvan Moldovan, cel al productiei audio-video, lunile ianuarie si februarie sunt mai degraba de tatonare decat de lucru la turatie maxima sau de a atrage clienti noi. De aceea, prefera sa plece la inceput de an, decat in perioada traditionala de concedii. In ultimii doi ani el a petrecut lunile ianuarie si februarie in Zanzibar, respectiv Thailanda. Pentru anul acesta, Razvan isi propusese sa dezvolte gama de servicii oferite de firma prin completarea domeniilor de fotografie si filmari subacvatice, deoarece era o nisa neexploatata. A investit in echipamente specifice si are oameni pregatiti special.
"In Thailanda, in Koh Tao, o insula cunoscuta in lumea iubitorilor de diving, imi doream sa fac un curs de fotografie si filmari subacvatice cu greii de la National Geographic si Discovery. Ca baza, am ales insa o insula apropiata, Koh Pha Ngan, care imi oferea si altceva decat posibilitatile acestea legate de dezvoltarea profesionala: un pic de distractie si apropierea de un grup de romani deja stabilit acolo", povesteste Razvan Moldovan.
El locuieste intr-un bungalou pe plaja, care in urma negocierii si-a injumatatit pretul initial, ajungand la 20 de lei pe noapte. Cu 12 lei pe zi a inchiriat un scuter, pentru a avea mobilitate mai mare.
"Veniturile generate de business-ul din tara iti asigura in Thailanda o existenta mai spectaculosa si mai ieftina decat acasa, pentru ca poti trai foarte bine cu 50 de lei pe zi. Si prietenii mei care au venit acolo de Craciun sau in scurte vacante au realizat ca ar putea sa lucreze asa. Asta poate veni ca o surpriza, dar la 10.000 de kilometri de casa poti sa faci afaceri la fel de bine ca si de la Bucuresti", mai spune Razvan.
De obicei, brief-urile clientilor vin in format electronic si nu conteaza unde le primesti, ba poate ca marea si un decor frumos stimuleaza creativitatea mai mult decat zapezile din Bucuresti. Uneori clientii nici nu apuca sa-si dea seama ca Razvan este plecat, pentru ca este disponibil online si la telefon, ca si aici. Obligatoriu, cand pleaca pentru mai mult timp, se asigura din start ca are o conexiune de internet. Autorizarea finala a platilor pe care le face firma e la el si le opereza online. Insa, in firma exista un om pe care poate conta atunci cand clientii vor sa se intalneasca cu cineva in tara.
Formula aceasta de lucru a avut o influenta pozitiva asupra afacerii lui Razvan, cifra de afaceri dublandu-se de la an la an. Potrivit acestuia, explicatia tine de calitatea umana a celor din echipa sa, de impartirea puterii decizionale in firma, intre limite ferme, de stilul de lucru. El a preferat sa angajeze oameni tineri, aflati inca pe bancile facultatii, in ani terminali, care beneficiaza de salarii bune si conditii de lucru mai putin restrictive in privinta programului si care apreciaza acest aspect.
Diana Capatana povesteste ca a locuit in bungalouri inchiriate pe termen lung, aflate pe plaja si lucra de pe veranda, unde ea si prietenii sai si-au instalat computerele. Internet aveau si prin cablu, si wireless - mai lent ca in Romania, dar OK. Din noiembrie, cand a ajuns ea, pana la sfarsitul lui decembrie, cand si in Romania oamenii au intrat in vacanta, a lucrat la fel de mult cum ar fi lucrat si acasa, dar diferenta era incredibila.
"Mediul stresant de la Bucuresti, agresivitatea si isteria oamenilor de pe strada, hartuiala continua si din toate partile te incarca negativ, te demoralizeaza, te imbolnavesc. Faptul ca acolo traiam in aer liber, ca incepeam ziua cu o baie in mare sau o terminam nu in fata televizorului, ci pe o rogojina, la un bar de pe plaja, vorbind cu oameni din tari in care nu fusesem niciodata, dar cu care legam uneori discutii incredibile, schimba totul", afirma Diana Capatana.
Diferenta de fus orar e si ea fericita, in cazul in care mergi in Thailanda: sunt 5 ore inaintea Romaniei (ora 9 dimineata in Romania inseamna ora 14 in Thailanda). Diana lucra intins pana la pranz, ce insemna inceputul programului in Bucuresti, cand colegii sau clientii ei veneau dimineata la birou, gaseau deja ce asteptau de la ea. In timpul programului tineau legatura pe Skype sau pe e-mail. Desi lucra mult, faptul ca nu era inchisa in birouri, ci putea sa merga o ora la plaja sau la masaj, sa manance ceva bun la o terasa sau sa dea o tura cu motorul in piata locala o facea sa nu simta ca ar fi muncit din greu.
"Cand am plecat din Romania, eram epuizata dupa doi ani in care fusesem in priza aproape fara pauza. Aveam insomnii, mancam pe apucate. Doua luni pe o insula, unde vezi linia orizontului, unde traiesti in aer liber, te bucuri de soare si de mare, mergi in picioarele goale, mananci sanatos, dormi bustean si unde ritmul in care se desfasoara lucrurile este natural te refac miraculos.
Ce mi-a mai placut a fost faptul ca informatiile se cern astfel incat ce ti-e de folos sa afli, din ce se intampla in tara si in lume, afli, iar ce nu e important, nici nu ajunge la tine - ma refer aici la stiri si scandaluri.
Esti mult mai usor fara tot balastul asta cu care traim la Bucuresti. Procesul de de-stresare si de relaxare profunda incepe sa se simta cam dupa 2-3 saptamani. Incepe sa ti se limpezeasca mintea, iti vin idei si le pui cu usurinta pe hartie, daca nu chiar in practica, lucrezi cu placere, iti cultivi curiozitatile si pasiunile, inveti lucruri noi, ceea ce iti da o energie speciala.", spune Diana.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice