Topul bancilor in functie de nivelul creditelor neperformante
Data publicarii: 22-03-2010 | Finante-BanciInstitutiile de talie medie au inregistrat cresteri de patru ori ale restantelor. Anul 2009 a fost marcat de cresterea provizioanelor in intregul sistem bancar. Datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca banii pusi deoparte pentru imprumuturile cu restante mai mari de 61 de zile au urcat cu 130% pe parcursul anului trecut, ajungand pana la aproape 30 de miliarde de lei. Dar privit la nivel individual, unele institutii de credit au avut parte de cresteri chiar si de patru ori ale imprumuturilor neperformante.
Neperformanta este un subiect tabu pentru multi bancheri. Din 42 de institutii de credit prezente in tara noastra, date privind creditele restante pot fi gasite la numai un sfert dintre institutii.
Atunci cand un client, persoana fizica sau juridica, nu mai achita la timp rata creditului, bancile trebuie sa faca provizioane. Acestea sunt cheltuieli ce duc la diminuarea profitului. Totusi, daca un client reuseste sa ramburseze imprumutul, atunci banca poate sa renunte la provizioanele aferente acelei finantari, banii fiind considerati venituri.
In 2009, profitul intregului sistem bancar a fost de numai 200 de milioane de euro, nivelul fiind afectat de provizioanele constituite de bancile comerciale. Totodata, multe institutii de credit au incheiat anul pe minus ca urmare a cheltuielilor pentru provizioane.
In acest context, subiectul creditelor neperfomante este evitat in multe comunicari. Mai mult, in unele cazuri, datele sunt prezentate intr-o maniera care nu arata gradul total de neperformanta al portofoliului de credite.
Situatia a fost indicata de analistii pietei de capital, acestia lovindu-se de imposibilitatea de a compara datele de la diferite banci. Spre exemplu, unele institutii prezinta restantele mai mari de 90 de zile, altele pe cele care au intarzieri la plata de peste 60 de zile.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile