Cum pierde statul 1.000.000 de euro pe zi
Data publicarii: 19-03-2010 | EconomiePatru ministri, anume Radu Berceanu, Laszlo Borbely, Vasile Blaga si Elena Udrea, si trei proiecte de lege nu au fost de ajuns pentru ca Romania sa aiba o legislatie de inchiriere a locuintelor. Aceasta este fundamentala pentru combaterea evaziunii fiscale din acest domeniu. Estimari ale unor specialisti in problemele locuirii spun ca bugetul de stat pierde anual venituri de sute de milioane de euro cu titlul de impozite care ar trebui platite de proprietarii care inchiriaza. "Totalul fondului locativ din Romania este de 8,3 milioane unitati locative, din care 6,7% sunt inchiriate. Procentajul nu este intregul stoc locativ inchiriat. In realitate, cel putin in marile centre urbane, marimea fondului locativ privat ocupat cu chirie este de minimum 15%.
Diferenta este formata din proprietarii care nu au declarat situatia reala pentru a evita impozitarea veniturilor, caci nu exista mecanisme legale eficiente de control si constrangere", spune un specialist din domeniu. El estimeaza ca la nivel national exista
600-700.000 de proprietari (zece la suta din totalul lor) care nu declara veniturile. La o chirie medie de 250 e euro pe luna (1.000 lei), rezulta venituri anuale de 3.000 euro care, impozitate cu 16%, ar fi adus statului anual pana la 350 milioane euro.
Delatiunea, singura arma
"Am incercat sa verificam calculul cu ajutorul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Am pus cateva intrebari simple: care este numarul contractelor de inchiriere a unitatilor locative cu destinatia de locuinta, care au fost anul trecut veniturile statului din aceste contracte, care au fost sanctiunile aplicate. Am primit un raspuns mestesugit scris, dar care nu ar arata ca Fiscul face ceva. "In evidenta fiscala nu detinem informatii privind destinatia imobilelor inchiriate de persoanele fizice din patrimoniul personal.
Ca urmare, datele solicitate de la contribuabilii persoane fizice care realizeaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal privesc stabilirea bazei de impunere", ne-a raspuns institutia care recent si-a propus sa urmareasca mai indeaproape veniturile coafezelor. Nici de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care se ocupa si de problematica locuirii, nu se pot obtine estimari. "Ne ocupam de locuire din punct de vedere al politicilor, administrarea locuintelor e la autoritatea publica locala. Nu avem cifre, ci am auzit doar la nivel de zvonuri", spune secretarul de stat Ioan Andreica de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Chirii de zero lei
La Iasi, din 11.600 de contracte de inchiriere semnate de 7.540 de proprietari, in peste 800 de cazuri chiria declarata era de zero lei, potrivit presei locale de acolo. Proprietarul si chiriasul se prezinta la Fisc si declara pe proprie raspunedere ca sunt rude. "Mergem in control doar daca primim sesizari. In special, din ce am constatat pana acum, vecinii sunt cei care ii parasc pe contribuabili, cerandu-ne sa verificam daca exista contracte de inchiriere. In urma controalelor noastre s-a dovedit ca exista astfel de contracte. Cat priveste valoarea declarata a chiriei, nu avem parghiile legale sa intervenim. Sunt si cazuri in care chiria este zero lei, dar ce putem face daca respectivul chirias spune ca este nepotul proprietarului?", declara recent Maria Taran, purtatorul de cuvant al Fiscului iesean, potrivit siteului newsiasi.ro.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani