Fitch a redus cele mai multe ratinguri la banci in 2009
Data publicarii: 19-03-2010 | Finante-BanciSectorul financiar-bancar a suportat anul trecut cele mai multe reduceri de calificative din partea companiei de evaluare financiara Fitch, potrivit studiului "Global Corporate Rating Transition" publicat de agentie.
Astfel, in 2009, Fitch a operat 356 de inrautatiri ale calificativelor pentru sectorul financiar bancar, in timp ce imbunatatirea ratingurilor a avut loc doar in 48 de cazuri.
In industrie au avut loc 235 de coborari ale ratingurilor si numai 67 de modificari in crestere ale acestora. Totodata, in asigurari, Fitch a recurs la 74 de diminuari de ratinguri si nu a facut nicio actiune de imbunatatire.
Proportia institutiilor financiare asupra carora au fost operate reduceri de ratinguri a ajuns la 33% in 2009, de la 22% in 2008. In cazul companiilor industriale, proportia a urcat la 20% in 2009 de la 18% in 2008.
Dupa regiune, cele mai multe inrautatiri ale ratingurilor au avut loc la nivelul companiilor din America de Nord (350), urmate de cele din Europa (223). In ce priveste imbunatatirile calificativelor in SUA Fitch a luat 46 de asemenea masuri, fata de numai 39 in Europa.
Scaderea ratingurilor a afectat un procent record de 26,7% din corporatiile internationale in 2009, cea mai mare parte a acestora avand loc in prima jumatate a anului trecut.
"Impactul recesiunii asupra calitatii creditelor corporative a fost sever cu precadere in primele sase luni din 2009, cand au fost inregistrate 80% din actiunile de inrautatire a ratingurilor", a subliniat directorului de cercetare al pietei creditului din cadrul Fitch, Charlotte Needham, citata in comunicat.
Ca urmare a crizei economice, companiile cu rating de la Fitch care au inregistrat probleme cu rambursarea imprumuturilor sau care au ajuns chiar in faliment a crescut la 73 in 2009 de la 37 in 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani